Bankalara altı ay süre

MDN İstanbul

ABD hükümeti büyük 19 bankaya stres testleri sonucunda ortaya çıkacak sermaye açığını kapatmaları için altı ay süre verileceğini açıkladı. Hazine’den yapılan açıklamada nisan ayı sonunda bitecek bilançolar üzerinde yapılacak incelemelerin neticesinde ortaya çıkacak sermaye gereksinimini kendi imkânlarıyla karşılayamayan bankalar ise hükümet yardımı ve bununla beraber gelen koşulları kabul etmek zorunda kalacak.
Hazine Bakanı Timothy Geithner, bir televizyon kanalındaki konuşmasında mali sistem üzerindeki belirsizliği daha ileriye bakan bir yöntemle kaldırmayı amaçladıklarını söyleyerek, “Kamulaştırma ülke için doğru strateji değil, ben bunun gerekli strateji olduğunu da düşünmüyorum” dedi.
Hazine Bakanlığı’ndan stres testleri konusunda yapılan açıklamada, “Bankacılık kuruluşlarının çoğunluğunun sermaye yapısı iyi olarak nitelendirilecek durumda ise de, belirsiz ekonomik koşullar bu sermayenin yapısı ve kalitesi konusunda güveni sarstı’’ denildi.
Hükümetten yardım alacak bankalara ise dönüştürülebilir tercihli varlıklar karşılığı kaynak verilecek. Bu varlıklar hisse senedine dönüştürüldüğünde oy hakkına sahip adi hisse senetleri olarak işlem görecek.
Planın açıklanmasının ardından gazetecilere bilgi veren yetkililer, bankalara verilecek kaynaklar için bir sınır konmadığını açıkladılar. Bu, piyasada Obama yönetiminin Kongre’den bankalar için yeni fonlar isteyip istemeyeceği konusunda soru işaretlerinin ortaya çıkmasına neden oldu.
Fed Başkanı Bernanke de 19 bankanın tümünün hükümetten sermaye katkısına gereksinimi olmayabileceğini söyledi.
Bankalara stres testleri ise iki senaryo altında yapılacak. İlk senaryoda ABD ekonomisi 2009’da yüzde 2 küçülürken gelecek yıl yüzde 2,1 büyüyecek. Daha karamsar alternatif senaryoda ise ekonomi bu yıl yüzde 3,3 küçülürken, 2010 da büyüme yüzde 0,5’te kalacak.
Hazine’den yapılan açıklamada bankalara stres testleri yapılırken bilanço dışı bağlantılar, kazanç tahminleri, bankaların faaliyet riskleri ve sermaye yapı ve bileşenlerinin kalitesine de bakılacağı belirtildi.

Bunu Paylaşın