Bankacılar yeni yıldan çok umutlu

MDN İstanbul

Geride bıraktığımız yıl, özellikle ikinci yarısı Türkiye ekonomisi için, kelimenin tam anlamıyla asla hatırlanmak istenmeyecek bir dönem oldu. Kurların ve faizlerin sınırları zorlayan seviyelere geldiği ve anomalinin zirve yaptığı yılın son aylarında ise kur ve faizdeki şoklar kısmen atlatılsa da reel sektöre ve ekonomik büyümeye yönelik endişeler hâlâ devam ediyor

2019 yılı ekonomi cephesinde nasıl gelişmelere gebe olacak, reel sektörde yaşanan nakit sıkışıklığı devam edecek mi, bankalar kredi musluklarını açacak mı… Kuşkusuz neredeyse herkesin kafasında bu ve benzer sorular var. ABD Merkez Bankası FED’in yılın son günlerinde, faizi çeyrek puan artırması ama bunun yanı sıra 2019’da duracağının net işaretini de vermesi 2019’a ilişkin beklentileri de biraz olumlu anlamda değiştirdi. Peki bu ortamda Türk bankaları 2019 yılına yönelik neler bekliyor?

Toplantıda neler konuşuldu?
Yılın son günlerinde Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi tüm bankaların genel müdürleri bir araya geldi ve 2018 yılı değerlendirilip 2019 yılına ilişkin beklentiler konuşuldu. Toplantı sonrası yapılan kısa yazılı açıklamada ise “2019 ve sonrasının büyüme için tehditlerin ve risklerin azaldığı, fırsatların ön plana çıktığı bir dönem olmasını bekliyoruz” denildi. Ancak MarineDealNews olarak, biz kapalı kapılar ardında yapılan toplantının detaylarına ulaşıp, bankacıların 2019 yılı beklentilerini sizlerle paylaşmak istedik.

2019’da yüzde 13-15 kredi büyümesi bekleniyor
2019 yılından umutlu olan bankacılar, yeni yılda sektörde yüzde 13-15 kredi büyümesi bekliyor. Toplantıda tüm bankaların büyüme tahminlerini verdiği, bazı bankaların kredi büyümelerinin yüzde 20’lerin üzerinde hedeflendiği gelen bilgiler arasında.
Öte yandan bankaların sermaye yeterlilik ve likidite rasyolarının da masaya yatırıldığı toplantıda, bankaların 2019 yılında gerek sermaye gerek de likidite açısından herhangi bir sorun yaşamayacağı konusunda banka genel müdürleri hem fikir.

Yapılandırmalarda ve batık kredilerde hızlı artış beklenmiyor
Gündemdeki en önemli konuların başında kredi yeniden yapılandırmaları ve takibe düşen kredilerde artış yaşanıp yaşanmayacağı konusu. Toplantıya katılan bankacılardan edindiğimiz bilgilere göre, banka genel müdürleri 2019 yılında kredi yeniden yapılandırma başvuruları ve takipteki kredi oranlarında çok büyük bir ivmelenme olmasını öngörmüyor. Toplantıda yapılan anket sonucuna göre ise şu anda yüzde 3,3 seviyelerinde olan takipteki kredi oranının yüzde 4’lere çıkması bekleniyor.

Bankacıların üzerinde durduğu ve hem fikir olduğu bir diğer konu ise kredi yapılandırmalarda, bilançosal olarak kurtarılabilecek durumda olan şirketlere yönelik nakit akışının desteklenmesi konusu. Bilindiği gibi, bir süredir TBB ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 5-6 ayrı şehirde “Reel Sektör ve Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantıları” düzenlemişti. Toplantıda, bu şehirlerde düzenlenen toplantılardan elde edilen “çıktı”ların masaya yatırıldığı ve detaylı bir şekilde il il ekonomik durumun değerlendirildiği de öğrenildi.

Bunu Paylaşın