Baltık Dry Endeksi 2.5 ayın dibine indi

MDN İstanbul

Avrupa’da Yunanistan’ın iflasının konuşulması ve ABD’nin borç limitini artırma konusunda yaşanan sıkıntılar finansla piyasaları olduğu gibi dünya ticaretini de vurmaya devam ediyor. Hem Avrupa’da krizin derinleşeceği endişesi hem de ABD’nin temerrüde düşme riskinin tartışılmaya başlaması dünya ticaretini adeta durma noktasına getirirken, uluslararası ticaretin nabız ölçeri olarak bilinen ve dünya ekonomisindeki hareketliliği de yansıtan Baltık Dry Endeksi son 2.5 ayın en düşük seviyelerine indi. 27 Temmuz itibarıyle 1.309’a kadar gerileyen endeks, en son 18 Mayıs’ta bu seviyelere inmişti.
Artan global endişelerle yavaşlayan dünya ekonomisiyle birlikte düşüşte olan endeks, son 4 ayda ise yüzde 17.6 değer kaybetti. Her ne kadar kısa süreli iyileşmeler yaşansa da aslında Baltık Dry Endeksi, 10 Eylül 2010’dan bu yana dramatik bir düşüş içinde ve hâlâ tarihteki seviyesinin oldukça uzağında seyrediyor. 10 Eylül 2010’da 2.995 değeriyle umut veren endeks o tarihten bu yana yüzde 56.4 değer kaybıyaşadı.

Toparlanma umudu
kısa vadede yok

Peki Batık Dry Endeksi’nde yakın vadede bir toparlanma bekleniyor mu? Bu sorunun cevabı tamamen dünya ekonomisinde yaşanacak bir iyileşme ile alakalı. Ancak uzmanlar, bu konuda pek iyimser tahminlerde bulunmuyor. Euro Bölgesi ve ABD’nin sağlıklı ve sürdürülebilir büyümeye ulaşmakta zorlandığını kaydeden uzmanlar, AB ve ABD’nin sorunlarının çözülmesinin uzun yıllar alacağını öngörüyor. Gelişmiş ülke merkez bankalarının uyguladığı gevşek para politikalarının uzun süre devam edeceğini belirten uzmanlar, AB ve ABD’nin durumun derin bir krize dönüşüp ikinci dip yaşanması ihtimalini az görse de küresel ticaretin toparlanmasının vakit alacağı görüşünde. Bu beklentiler ışığında da Baltık Dry Endeksi’nin önümüzdeki dönemde eski yüksek seviyelerine ulaşmasına olasılık verilmiyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın