Baltık Denizi için yeni trafik kontrol sistemi

MDN İstanbul

STM’nin (Sea Traffic Management) yeni bir projesi Efficient-Flow için, Avrupa Fonu Interreg Central Baltic Programme’ın onaylaması ile kaynak buldu. EfficientFlow, STM’nin Finlandiya’daki Rauma ve İsveç’teki Gävle limanları için yönetim bakış açısının yanı sıra; İsveç ve Finlandiya arasında yer alan takımadalar rotasında yol alan birçok büyük feribot için STM tarafından geliştirilen trafik kontrol sisteminin büyük bir bölümünü içeriyor. Proje 2018 – 2020 yılları arasında, 4.5 milyon euroluk bir bütçeyle hayata geçirilecek.

Projenin teklifini koordine eden İsveç Denizcilik İdaresi (SMA) Araştırma ve Geliştirme Direktörü Magnus Sundström, “STM konseptinin Akış Yönetimi kısmının gerçek bir sınama ortamında test edilebilecek olmasını içtenlikle takdir ediyoruz. Gemiler ile VTS Turku, STM-bazlı araçlarla birlikte çalışınca, güvenlik daha da artmış olacak. STM’nin Orta Baltık Bölgesi’ndeki limanlarda ileri seviyede test edilebileceği ve uygulanabileceği için de ayrıca minnettarız” diye konuştu.

Satakunta Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Akademisi’nden bir denizcilik uzmanı olan Usta Denizci Heikki Koivisto, “Rauma-Gävle bağlantısı önemli bir ticaret rotası ve her iki geçiş yolunun derinleşmesi ile konteyner terminallerine yapılan yatırımlara bağlı olarak, bölgedeki deniz trafiği günbegün artmakta. Limanları sorunsuz bir şekilde birbirleriyle bilgi paylaşır hâle getirmek, operasyonların da daha etkili ve tahmin edilebilir yapılmasını sağlayacak” dedi.

EfficientFlow projesi STM’nin tüm lojistik zincirine entegre edilmesi, Gävle ve Rauma limanlarıyla birlikte, Stockholm’le Turku arasındaki ScanMed koridorunda da trafiğin daha verimli akmasını sağlayacak. Elde edilecek olan yararlarsa, daha az manuel bilgi paylaşımı, gelişmiş işlemler ve yeni ICT araçlarının pratik uygulanmasıyla limanlardaki ve deniz koridorlarındaki aktörler arasındaki durumsal farkındalığın artırılması, limanların birbirlerine bağlanması ile daha esnek rota planlamalarının yapılması, limanla deniz arasında daha gelişmiş ve sağlıklı bir bilgi alışverişi, daha iyi koordine edilmiş, daha hızlı ve optimize liman operasyonları, tam zamanında gerçekleştirilen gelişmiş operasyonlar, yakıt tasarrufu, daha az bekleme süreleri, gelişmiş planlama ufukları, iyileştirilmiş rıhtım verimliliği ve beklenmedik olayların açığa çıkması durumunda daha fazla esneklik başlıkları altında sayılabilir. Sonuç olarak, gemiler tam zamanında ulaşmak için hızlarını ayarlayacaklar ki bu, deniz taşımacılığını enerji açısından daha verimli ve zararlı emisyonları (karbon) azaltıcı bir hâle getirecek. Geçitlere sosyo-ekonomik ve güvenlik açılarından kazançlar sağlamasının yanı sıra, aşınma ve eskime hususunda da olumlu bir etkisi olacak. Bilginin yanlış anlaşılması ve aktarılması da azalacak, böylece ürünlerin geçitlerdeki hareket süreleri de en aza indirilmiş olacak. Elde edilecek olan sonuçlar projenin ömründen daha da uzun sürede etkisini sürdürecek ve ileriki zamanlarda Orta Baltık Bölgesi’ndeki diğer limanlarla ülkelere de transfer edilerek uygulanabilecek. Projenin ortakları İsveç Denizcilik İdaresi, Satakunta Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Akademisi, Rauma Limanı, Gävle Limanı ve Finlandiya Nakliye Ajansı.

Bunu Paylaşın