Baltık capesize endeksi tarihi bir artış gösterdi

MDN İstanbul

Baltık Borsası’nın ana deniz taşımacılığı endeksi tarihinin en büyük günlük yüzde sıçramasını gerçekleştirdi ve ve capesize oranları 2020 yılının ilk altı ayının üzerinde bir artış gösterdi.

Kuru yük taşıyan capesize, panamax ve supramax gemilerini izleyen ve kazanç oranlarını yansıtan Baltık kuru yük endeksi 17 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Yüzde 18,2’lik bir artış oranı ile 192 puanda yer aldı.

Baltık capesize endeksi ise 13 Aralık’tan bu yana en yüksek seviyesi olan 601 puan ile yaklaşık yüzde 32.4 oranında yükseldi.

Genellikle demir cevheri ve kömür dahil olmak üzere 170 bin tondan 180 bin tona kadar olan yükleri taşıyan capesize’ların günlük ortalama kazançları 4 bin 250 dolar artarak 19 bin 36 dolara yükseldi.

BIMCO verilerine göre Brezilya’dan yola çıkan demir cevheri sevkiyatların sayısındaki artış, ABD’nin doğu kıyısından Hindistan’a taşınan kömür sevkiyatındaki gemi sayısını azalttı ve bu da son iki hafta boyunca capesize oranlarında büyük bir değişikliğe yol açtı.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın