Balık sezonu başlıyor

MDN İstanbul

Tarım ve Orman Bakanlığı, Su Ürünleri Av Sezonu’nun 1 Eylül 2022 itibarıyla balayacağını duyurdu. 4,5 aydır avlanmayı bekleyen gırgır ve trol yöntemi ile avcılık yapacak balıkçılar 31 Ağustosu 1 Eylül’e bağlayan gece Vira Bismillah diyerek denize açılacak. balık

İlk olarak Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi’nde başlayacak olan sezon Akdeniz’de ise 16 Eylül’de açılacak. Tüm denizlerimizde bu avcılık faaliyetleriyse 15 Nisan itibarıyla. sona erecek. Küçük ölçekli avcılık yapan kıyı balıkçıları ise getirilen düzenlemelere uymak şartı ile avcılık faaliyetlerini yıl boyunca yapabiliyor.

Verimli bir sezon bekleniyor
Bakanlık tarafından yapılan ve 2021-2022 sezonunun hamsi ve lüfer açısından verimli ve bereketli geçtiği belirtilen açıklamada, “Bu av sezonunda da yapılan araştırmalar, edinilen bilgiler ve öncü göstergeler başta palamut, hamsi ve lüfer avcılığının verimli geçeceğine işaret etmektedir. Açılış programında Sayın Bakanımız tarafından denize bakanlığımızca üretilen kalkan, levrek ve mersin balığı yavruları bırakılacaktır. 2019-2020 yılı sezon açılışında yasalaşan Su Ürünleri Kanunu Değişikliği ile özellikle yasa dışı balıkçılıkla mücadelede denetime yetkili tüm kurum ve kuruluşların elleri çok güçlenmiştir. Kanun değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihten bu güne geçen 30 aylık dönemde daha önce yasal olarak el konulması mümkün olmayan ruhsatsız yasa dışı olarak avcılık yapan 469 gemiye el konulmuştur. Bu yolla yasa dışı avcılıkla mücadele edilerek balığın ve kurallara uygun avcılık yapan dürüst balıkçıların haklarının korunması sağlanmıştır” denildi.

‘Toplum olarak daha çok balık tüketmeliyiz’
İMEAK DTO üyesi ve 1 Numaralı Meslek Komitesi Başkanı Murat Kul da 1 Eylül’de başlayacak Su Ürünleri Av Sezonu öncesi MarineDeal News’e özel değerlendirmelerde bulundu.

Bütün hazırlıklarını tamamladıklarını belirten Kul, “Daha önce denize açılan ufak balıkçıların oltalarına çok palamut takıldı. Bu da bize bu sene palamutun biraz bol olacağını gösteriyor. Önümüzdeki birkaç gün hava durumu rüzgârlı gözüküyor. Marmara denizinden hamsi de çıkabilir. Vira Bismillah diyoruz. 4,5 aylık bir yasaktan çıkıyoruz. Bu süreçte fabrikalarımız ve teknelerimiz kapalıydı. Teknelerimizi boyadık tamir bakım yaptık. Balıkların büyümesini bekledik” dedi.

Ekonomik krizin kendilerini de olumsuz etkilediğini söyleyen Kul, “En büyük giderimiz akaryakıt. Akaryakıt fiyatları çok yükseldi. Biz de aşağı yukarı aynı fiyatlardan alıyoruz. Gecede 1-2 ton mazot yakıyoruz. Bu nedenle önümüzü görmekte zorluk çekiyoruz. Balık fiyatları ne olacak onu bilmiyoruz. Biz balık ne ucuz satılsın ne pahalı satılsın istiyoruz. Değerinde satılsın istiyoruz ” diye konuştu.

Bereketli ve bol kazancı bir sezonu temenni etiklerini aktaran Kul, ” Tezgâhlarda yarından itibaren balıklar gözükmeye başlar. Yaptığımız iş çok maliyetli bir iş umarım tezgâhlara çok etki etmez. Toplum olarak daha fazla balık tüketmeliyiz. Etçi bir toplumuz. Sağlığımız açısından bu durumu değiştirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

Yeni eleman bulma konusunda da problem yaşadıklarını da söyleyen Kul, kalifiye eleman bulamadıklarını ve balıkçılık derneklerin bu durumu düzeltmek için yeni çalışmalar yapacağını belirtti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın