Balık hastalıkları ile ilgili çalışmalar sürüyor

MDN MEDIA

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Kayış, bölgede balık hastalıklarının tespiti ve önlenmesi alanında 20 yılı aşkın süredir sundukları katkılardan bahsetti

Yaptığı yazılı açıklamada su ürünleri yetiştiriciliğindeki önemli sorunlardan birinin hastalıkların tespiti ve bunlarla mücadele olduğunu ifade eden Kayış, yoğun üretim süreçlerinde balık hastalıkları nedeniyle ciddi kayıplar yaşandığını, balık hastalıklarının önlenmesinin daha sonrası için doğru teşhis ve tedavi açısından çok önemli olduğunu belirtti.

Gürcistan’a da danışmanlık veriliyor

Su Ürünleri Yetiştiriciliği Bölümü Hastalıklar Anabilim Dalı olarak, 20 yılı aşkın süredir bölgede balık hastalıklarının tespiti ve önlenmesi alanında ciddi katkı sunduklarını belirten Kayış, “Özellikle alabalık yetiştiriciliği yapılan işletmelerde bakteriyel ve parazitsel hastalıkların teşhis ve tedavisi konusunda işletmelere destek oluyoruz. Sadece bölgemize değil, komşu ülke Gürcistan’a da bu konuda danışmanlık hizmeti vermekteyiz” dedi.

Üniversiteye yapılan başvurular kısa sürede değerlendiriliyor

Kayış, su ürünleri yetiştiricilerinin hastalıklar konusunda üniversiteye yaptıkları başvuruların kısa sürede değerlendirilip raporlandığını ve tedavi sürecinin nasıl olacağına ilişkin detaylı bilgi verildiğini dile getirirdi.

Açıklamalarına devam eden Kayış sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

Balık hastalıkları alanında 2 profesör, 1 doktor öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi, donanımlı laboratuvar desteği ile bu hizmeti sunmaktayız. Asli görevimiz olan akademik çalışmalar ve eğitim faaliyetleri ile yeni araştırmacıların yetişmesine ve sorunların çözümüne katkı sunmaktayız. Balık patojenlerinin tanımlamaları, bu patojenlerin anti-mikrobiyal direnç durumları, balıklarda korunma amaçlı aşı uygulamalarının nasıl ve ne zaman yapılması gerektiği gibi konularda bilgilendirme hizmeti vermekteyiz.

AA

Bunu Paylaşın