Bakan Varank: Tersanelerimizde yerli gemi ekipman kullanımını teşvik edeceğiz

MDN İstanbul

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) tarafından video konferans sistemi kullanılarak düzenlenen Haziran Ayı Meclis Toplantısı’na katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Covid-19’un dünya ticaretine ve sektöre olan etkilerini değerlendirdi. Oluşturduğu istihdam ve katma değer açısından gemi inşa sektörünün öncelikli sektörlerden bir tanesi olduğunu söyleyen Varank; teşvik paketlerinden, yeni teknolojilere verdikleri destekten ve tam elektrikli yolcu gemilerine geçiş sürecinden bahsetti.

‘‘Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi’’
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile birlikte üretim tesislerinde alınması gereken önlemleri içeren bir kılavuz hazırladıklarını söyleyen Varank, ‘‘Tedbirleri yerine getiren firmalara Covid-19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi veriyoruz. 3 haftada 118 sanayi kuruluşundan başvuru aldık. 10 kuruluşun denetimleri olumlu şekilde tamamlandı ve belge almaya hak kazandılar. DTO üyeleri de bu sürecin bir parçası olmalı. Hepinizi, şirketlerinizi bu denetlemeye tabi tutup TSE belgelerinizi almaya davet ediyorum, dedi.

Koster filosunun yenilenmesi 5 yıl boyunca desteklenecek
Türkiye’nin foster filosunun yenilenmesi adına açıklamalarda bulunan Varank, ‘‘Türkiye’nin koster filosunu güçlendirmek için Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile KOSGEB Kredi Faiz Desteği Yönetmeliği’nde değişiklik yaptık. Projenin ilk yılında 10 kosteri desteklemeyi ve programın nasıl çalışacağını görmeyi planlıyoruz. 5 yıl süre boyunca her bir gemi için yıllık azami 3 milyon lira kredi-finansman desteği vereceğiz. Bankalar ile görüşmeyi KOSGEB yapacak ancak koster sahipleri de bankalar ile görüşebilecek. Koster yapımı için aldığınız krediye KGF kefaleti sağlanması için KOSGEB devreye girecek. Gemilerin Türkiye tersanelerinde inşa edilmesi şart koşulacak. Bu gemilerin 3 bin ila 12 bin dwt aralığında olmasını bekliyoruz. Destekten yararlanmak isteyen üyelerimiz, kosterin tonajı, muhtemel maliyeti, öz kaynak miktarı, kredi ihtiyacı ve talep edilen kredi destek tutarını KOSGEB’e iletmeliler. En fazla öz kaynak koyan ve en az kredi faiz desteği talep eden ilk 10 koster projesini destekleyip deniz ticaret filomuzun güçlendirilmesi projemize başlayacağız,’’ ifadelerini kullandı.

Gemi inşa sektörünün, oluşturduğu istihdam ve katma değer açısından öncelikli sektörlerden bir tanesi olduğunu söyleyen Varank, ‘‘Yatırım teşvik mevzuatında da bu durumun yansımaları çok net bir şekilde görülüyor. Örneğin, gemi bir ürün olmasına rağmen teşvik belgesi düzenlenebilen tek konu. Başka hiçbir sektör bu ayrıcalığa sahip değil. Ayrıca, gemi inşa sektörü yatırım döneminde sigorta primi işveren desteğinden de faydalanabilen tek sektör. Bugüne kadar bu alanda 22 milyar liralık yatırımı teşvik ettik ve 45 bin kişilik istihdamın oluşmasını sağladık. Bununla birlikte de tersane, yat inşası ve armatörlük taraflarında da 3 milyar liralık yatırım teşvik edildi,’’ dedi.

Deniz taşıtlarının teknoloji odaklı sanayi hamlesi programındaki stratejik sektörlerden bir tanesi olduğunu belirten Varank, inovatif ve yenilikçi projelere bu program kanalı ile destek alınmasının mümkün olduğunu söyledi.

Yerli gemi ekipmanlarının kullanılması teşvik edilecek
11’inci Kalkınma Planı’nda deniz teknolojileri, gemi inşa ve yan sanayinin rekabet gücünü artırmak için Deniz Teknolojileri ve Sanayisi Teknik Komitesi’nin kurulmasına karar verdiklerini söyleyen Varank, ‘‘Komitenin başkanlığını bakanlığımız yürütüyor. Sektörün tamamında Ar-Ge, yenilikçilik ve markalaşma kültürünün daha da gelişmesini istiyoruz. Teknik komite aracılığıyla, nokta atışı eğitimler düzenleyip potansiyeli olan firmaların Ar-Ge merkezi kurmasını teşvik edeceğiz. Sektörde yoğun bir şekilde ithalat ürünleri kullanılıyor. Maalesef biz sadece bunların montajını yapar durumdayız. Bu durumu değiştirmeliyiz. Otomotiv yan sanayinde sahip olduğumuz yetkinliğe gemi yan sanayinde de sahip olabiliriz. Yerli gemi ekipmanlarının tersanelerimiz tarafından kullanılmasını teşvik edeceğiz,’’ dedi.

Tam elektrikli gemi çalışmaları hakkında konuşan Varank, ‘‘Gelecek dönemde gemi sevk sistemlerinde elektrikli batarya teknolojilerinin yoğun şekilde kullanılacağını düşünüyoruz. İçsularda yolcu taşımacılığı yapan gemilerin elektrikli gemilere dönüştürülmesi Bakanlığımız koordinatörlüğünde yürütülüyor. Tam elektrikli gemi çalışmalarında; mevzuatı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, pilot projeyi İstanbul Şehir Hatları Genel Müdürlüğü, yerli üretim kabiliyetinin tespitini ise Bakanlığımız takip ediyor. Firmalarla görüşüyor, saha çalışmaları yapıyoruz. Tersaneler ile listeler üzerinde çalışıyoruz. Oluşturulan kapsamlı raporu tüm sektör ve deniz hattı işleten tüm belediyeler ile paylaşacağız,’’ ifadelerini kullandı.

Yalova’da kurulan Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin faaliyete geçmesinin sektörün dışa bağımlılığını azaltmada önemli bir yol oynayacağını söyleyen Varank, ‘‘Yatırımcılar için 3 bin 500 metrekareden 150 bin metrekareye ye kadar arsa tahsisinde bulunuluyor. Bu bölge, hem gemi yan sanayinin gelişimi hem de 10 bin kişilik istihdam kapasitesi ile stratejik bir öneme sahip,’’ dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın