Bakan Uraloğlu: Gemi inşa sanayimiz, büyük bir gurur kaynağıdır

MDN MEDIA

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sanmar Tersanesi’nde düzenlenen teslim alma töreninde yaptığı konuşmada, gemi sanayi sektöründe ihracatın yıl sonu itibarıyla 2 milyar dolara ulaşacağını söyledi

Sanmar Altınova Tersanesi’nde Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne inşa edilen, KURTARMA 17 ve KURTARMA 18 römorkörlerinin teslim alma törenine katılan Uraloğlu, gemi sanayisinin ihracat rakamının kasım aynın sonunda Türkiye genelinde 1,7 miyar dolara, Yalova’da ise 661 milyon dolara ulaştığını açıkladı.

Uraloğlu, “Türkiye, gemi sanayi ihracat rakamının önemli bölümü Yalova’da üretilmiştir. Yıl sonu itibarıyla da sektör ihracatının 2 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediyoruz. Gemi siparişinde dünyada 7’nci gemi sökümünde ise dünyada 4’üncü ve Avrupa’da lider konumda olan gemi inşa sanayimiz, bizler için büyük bir gurur kaynağıdır” şeklinde konuştu.

Birçok yenilikçi projede, Türk mühendislerinin imzası var

Uraloğlu Türkiye’nin, balıkçı gemisi inşasında en çok ihracatı yaparak, en büyük rakip olan İspanya’yı geride bıraktığına değinerek, “Çalışmalarına hız kesmeden devam eden gemi inşa sanayimiz, dünya balıkçılığında önde olan ülkelere balık avlama ve canlı balık taşıma gemisi ihracatı yapan bir konuma gelmiştir. Dünyanın ilk hibrit balıkçı gemisi, full elektrikli feribot, LNG-hibrit-elektrikli römorkör, katamaran enerji gemisi gibi birçok yenilikçi projede, Türk mühendislerinin imzası var. Bugün Yalova’da 31 faal tersane ve 7 tekne imal yerinin yanında, inşası devam eden 2 tersane yatırımı daha bulunmaktadır. Yeni inşa tesislerinin yanında, bölgede bulunan 13 yüzer havuz ve 2 kuru havuz ile Yalova, Avrupa’nın en iyi bakım-onarım tersanelerine sahiptir” dedi.

Toplam tersane alanı yaklaşık 3,4 milyon metrekare

Bölgedeki planlanan toplam tersane alanının yaklaşık 3,4 milyon metrekare olduğunu belirten Uraloğlu, yatırımı tamamlanmış mevcut alanların toplamının ise, 2,8 milyon metrekareyi geçtiğini belirtti. Bölgede bulunan uygun alanlara tersane kurulmaya devam ettiğini de ekledi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, sürekli gelişen teknolojiye ayak uyduruyor

Uraloğlu, denizcilik sektöründe uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olma hedefi doğrultusunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Türk denizlerindeki seyir emniyeti, can, mal ve çevre güvenliğini artırmaya yönelik yatırımlarını tüm hızıyla sürdürdüğünü dile getirdi. “Ülkemizin deniz ticaretindeki büyüme stratejisi, denizcilik sektöründe uluslararası arenada daha fazla söz sahibi olmayı hedefliyor” ifadelerini kullanan Uraloğlu, “Bu strateji, sadece ticari anlamda büyümeyi değil; aynı zamanda denizlerimizin güvenliğini, seyir emniyetini ve çevre koruma standartlarını da en üst seviyede tutmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğümüz, görev ve sorumluluklarını en üst düzeyde yerine getirmek için sürekli olarak gelişen teknolojiye ayak uydurmakta ve filosunu güçlendirmektedir” dedi.

Sanmar Altınova Tersanesi’nde Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün filosuna katılmak için inşa edilen KURTARMA 17 ve KURTARMA 18 römorkörleri için de konuşan Uraloğlu, şu sözleri söyledi:

Yerli inşa edilen römorkörler, modern teknolojiyle donatıldı

KURTARMA 17 ve KURTARMA 18’in katılımları ile daha da güçlenen filomuz, ülkemizin denizcilik alanındaki kararlılığını ve gücünü bir kez daha göstermektedir. Bu römorkörler, yerli inşa edilerek modern teknolojiyle donatılmıştır. Denizlerimizin tüm zorlu koşullarda bile çevresel hassasiyet ile insan hayatı için özverili bir şekilde görevlerini sürdüren, uzman ve deneyimli personelimiz ile birlikte her türlü acil duruma 7/24 hazır bir şekilde hizmet vereceklerdir.

DHA

Bunu Paylaşın