Bakan Çavuşoğlu’ndan İsveç’in NATO üyeliğiyle ilgili açıklama

MDN MEDIA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile düzenlediği ortak basın toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç’te terör örgütü PKK tarafından yapılan gösteriye tepki gösterdi. Çavuşoğlu, “Nefret suçu içeren bir eylemdir. Sadece kınayarak kaçamazlar, sorumlulukları var” dedi.

İsveç’in PKK/YPG’nin provokasyonununa dikkat çeken Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü,

“İsveç terörle mücadele yasasını değiştirdi ancak buna bile gerek yok çünkü bu bir nefret suçu. Bu eylem şehrin merkezinde, belediyenin önünde gerçekleşti. İsveç’in burada sorumluluğu var. Sadece kınayarak bundan kaçamazlar. 3’lü ahitname gayet açık. Neleri gerçekleştirmişler gayet net. Hangi konuda mutabık kaldıysak onun yerine getirilmesini istiyoruz.

İsveç’in NATO üyeliği 

Terör örgütünün oradaki mevcudiyeti ve faaliyetleri devam ediyor. Terör örgütünü destekleyici faaliyetler de devam ediyor. İsveç bunları engelleme taahhüdünde bulundu.

Açık bir gerçek var. Terör örgütü ve yandaşları İsveç’in NATO’ya üye olmasını engellemek istiyor.

NATO genel sekreterinin bir teklifi oldu. 3’lü toplantının 3’üncüsü Brüksel’de olsun diye. Bu toplantıyı Brüksel’de gerçekleştirebilir. Onlar da hangi maddelerin gerçekleşip hangilerinin gerçekleşmediğini görürler.”

Bakan Çavuşoğlu’nun konuşmasından öne çıkan diğer başlıklar şöyle,

Rusya – Ukrayna Savaşı masaya yatırıldı

“İtalya her zaman Türkiye’nin AB ile ilişkilerine en güçlü destek veren ülke olmuştur. Bu nedenle kendilerine teşekkür ediyoruz. İtalya ile Balkanlar’daki durumu ve Libya’daki durumu ele aldık. Ukrayna Savaşı ile ilgili yaptığımız çalışmalar hakkında bilgiler verdim. Kendisinin de bizim üstlendiğimiz role büyük destekleri var.

Göç sorunu için işbirliği 

Düzensiz göç problemi önümüzdeki süreçte artarak devam edecek. Tek başına bir ülkenin ya da örgütün üstesinden gelebileceği bir sorun değildir. Bu yüzden işbirliği şart.

Bunun birçok boyutu var. Her boyutu ile önyargısız olarak ilgilenip politikalar üretmemiz gerekiyor. Biz göç konusuna bölgesel olarak bakmıyoruz. Göçün kaynağındaki ülkelerdeki sorunlara da bakmamız gerekiyor. Şu anda 100 milyondan fazla ülkesini terk etmiş insan var. Göç konusu giderek karmaşıklaşıyor. Bu nedenle işbirliği yapmamız şart.”

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın