Azerbaycan’ın ‘‘Zafer Geçidi’’

MDN İstanbul

Azerbaycan’ın Ermenistan işgalindeki Dağlık Karabağ’ı kurtarma operasyonun başarıyla sonuçlanması Bakü’deki Azadlık Meydanı’nda düzenlenen Zafer Geçidi Töreni’yle kutlanıyor.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mehmetçik de katıldı. İki kardeş ülkenin askerleri Zafer Geçisi Töreni’nde yürüyüş düzenledi.

Erdoğan’dan Atatürk vurgusu
Kutlamalarda açıklama yapan ve Türkiye’nin her zaman Azerbaycan’ın yanında olduğunu vurgulayan Erdoğan Atatürk’ün bu konudaki sözlerini hatırlatarak iki ülkenin kardeşliğine değindi.

Türkiye ilk andan itibaren tüm kurum ve kuruluşları ile Azerbaycan’a destek verdiğini ve yanında olduğunu söyleyen Erdoğan, ‘‘Büyük lider Haydar Aliyev’in “İki devlet tek millet” sözünü şiar aldık. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz ifadesiyle Azerbaycan’ın kederini kederimiz, sevincini sevincimiz bildik.” diyen Erdoğan, bu anlayışla Karabağ’ı 30 yıl boyunca sinede yara eyledik. O nedenle bugün de sevincimizi paylaşmak, birlikte kutlamak için bir aradayız,’’ dedi.

Zafer Geçidi Törenin’de konuşma yapan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ‘‘Karabağ Azerbaycan’dır ve bugün dünya Karabağ’ın Azerbaycan’ın olduğunu gördü. Ermenistan, Azerbaycan halkına karşı savaş suçu işledi. Toprak bütünlüğümüzü savaş meydanında tekrar kazandık. Vatan muhaberesinin ilk saatlerinden itibaren Türkiye’nin desteğini hissettik. Yaşasın Türkiye-Azerbaycan dostluğu,’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin ve Azerbaycan’ın gücünün birlikteliklerinden geldiğini vurgulayan Erdoğan ise, ‘‘Azerbaycan, kardeşim İlham Aliyev’in dirayetli liderliği altında inşallah destan yazmaya devam edecektir. Azerbaycan’ın topraklarını işgalden kurtarmış olması, mücadelenin bittiği anlamına asla gelmiyor. Savaş hukuku ağır biçimde ihlal edilmiş, insanlık onuru ayaklar altına alınmıştır. Her mecrada bunun hesabını sormak boynumuzun borcudur. Ermeni yöneticiler halkın kaynaklarını Azerbaycan’ın topraklarını işgal altında tutabilmek için harcamıştır. Dağlık Karabağ’a yıkım, katliam, gözyaşından başka bir şey getirmeyenlerin artık akıllarını başlarına toplaması gerekiyor. Batılı emperyalistlerin gaz vermesiyle bir yere varılmayacağı görülmeli, ilişkiler yeniden ele alınmalıdır. Ermenistan halkı Karabağ’da yaşananlardan ders çıkarırsa bu, bölgede yeni dönemin başlangıcı olacaktır. Türkiye ve Azerbaycan sırt sırta verdikleri sürece zorlukları aşmaya, başarıdan başarıya koşmaya devam edecektir,” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın