Azerbaycan gazının Avrupa’ya ulaşmasında kilit ülke Türkiye

MDN İstanbul

Türkiye ile Azerbaycan arasında 2012’de imzalanan hükûmetler arası anlaşmanın belirli fıkralarına göre TANAP’la ilgili atılacak kapasite genişletme ve arzı artırma çalışmalarında öncelik Türkiye’ye verilecek.

Azerbaycan’dan alınan doğal gazı iki katına çıkarmayı planlayan Avrupa, bu konuda iyi niyet anlaşması imzalasa da Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) için Ankara ile Bakü arasında imzalanan anlaşmaya göre söz konusu boru hattındaki ek kapasitede ilk kullanım hakkı Türkiye’ye tanınıyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Komisyonunun Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, dün Azerbaycan’dan doğal gaz alımını artırmak ve mevcut kapasiteyi iki katına çıkarmak için iyi niyet anlaşması imzaladı.

Von der Leyen yaptığı açıklamada, “AB, daha güvenilir enerji tedarikçilerine yöneliyor.” ifadelerini kullanarak Avrupa’nın, Rus gazını ikame edecek çalışmaları sürdüreceğini belirtmişti.

Ancak Türkiye ile Azerbaycan arasında 26 Haziran 2012’de imzalanan hükûmetler arası anlaşmanın 7. maddesinin 8 ve 9. fıkralarına göre TANAP’la ilgili atılacak kapasite genişletme ve arzı artırma çalışmalarında öncelik Türkiye’ye verilecek.

Söz konusu fıkralarda, “Devletler, yıllık 16 milyar metreküp başlangıç hacminin üzerindeki Azerbaycan Cumhuriyeti’ne ait ve TANAP sisteminden taşınması planlanan tüm doğal gazı öncelikle Türkiye Cumhuriyeti içerisindeki alıcılara teklif edileceğini kabul ederler. TANAP sisteminin yıllık 32 milyar metreküplük başlangıç kapasitesinin üzerine genişletilmesi devletlerin karşılıklı anlaşmasına tabi olacaktır.” ifadeleri yer alıyor.

Buna göre, Avrupa’nın almak istediği ek doğal gaz ve faydalanmak istediği kapasite için önce Türkiye ile anlaşılması ve Ankara’nın buna onay vermesi gerekiyor.

AA

Bunu Paylaşın