Avustralya sızıntıya cezayı artırdı

MDN İstanbul

Avustralya hükümeti kömür taşıyan Çinli bir geminin Büyük Bariyer Resifi yakınında karaya oturması üzerine, yakıt sızdıran gemilere verdiği en yüksek cezayı 1 milyon dolar’dan 11 milyon dolar’a çıkarttı.
Yeni yasa gemicilik şirketlerinin ve çalışanlarının özellikle hassas ekosisteme sahip bölgelerde sorumsuzca davranmasını önlemeyi hedefliyor. Hükümetin denizcilik ve denizleri koruma yasasında bu yönde yaptıkları değişiklikler parlemento onayını aldı. Yeni cezaların Dünya Miras Listesi’nde de bulunan Büyük Bariyer Resifi gibi alanlara daha fazla korunma sağlaması bekleniyor.
Bu değişikliğe neden olan kazada Çinli yük gemisi Shen Neng 1, Great Keppel Adası yakınlarında karaya oturarak Büyük Bariyer Resifi sularına 3 ton petrol sızdırdı. Ağırlaştırılmış cezalar kapsamında şirketler cezaların yanında temizlik masraflarına da katkıda bulunacak. Yeni uygulama sadece çevreyi korumayı değil, turizm ve balıkçılık sektörünü de korumayı amaçlıyor. Yapılan açıklamada son 10 senede Avustralya sularında 250 deniz kazası yaşandığı ve artık daha sert kurallara ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Bu değişikliğin gemicilik şirketlerinin sorumsuzca davranmasını önlemek için gerekli olduğunu söyleyen Avustralya Altyapı, Ulaştırma ve Bölgesel Gelişim Bakanı Anthony Albenese “Ağır cezalar Avustralya denizciliğine katkıda bulunacak” dedi. Bunun yanında hükümet gemi çalışanlarının korunmasına yönelik yeni bir
yasayı da yürürlülüğe soktu.
Bu değişiklikler sonrasında Avustralya, Uluslararası Çalışma Teşkilatı’nın belirlediği Denizcilik Çalışma Standartları’na göre yasalarını düzenleyen 19. ülke oldu.
Bu standartlar gemi tayfasının çalışma koşullarını, konaklama imkanlarını, dinlenme alanlarını, verilen yemekleri, sağlık hizmetlerini ve sosyal hakları
kapsıyor. Yeni yasa Avustralya limanlarına gelen gemilerde çalışan herkesin eşit
koşullarda çalışmasını sağlamayı hedefliyor.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın