Avustralya Donanması’nın fırkateyn ihalesini İngiliz BAE kazandı

MDN İstanbul

Hunter sınıfı olarak bilinen dokuz yeni fırkateyn, Avustralya Kraliyet Donanması’nın Anzak sınıfı sekiz muadil gemisinin yerini alacak. BAE tarafından tasarlanacak ve Avustralya Hükümeti’ne ait ASC Shipbuilding tarafından üretilecek olan gemilerle, deniz savunma yeteneklerini uzun yıllar boyunca geliştirerek devam ettirmeyi uman Avustralya Hükümeti tarafından yapılan açıklamada, “Hunter sınıfı fırkateynler, Avustralya Savunma Kuvvetleri’nin gücüne küresel belirsizlik dönemlerinde en üst seviyede ölümcül kuvvet ve destek sağlayacak,” ifadelerine yer verildi.

Avustralya için inşa edilecek olan Hunter sınıfı gemiler, BAE firmasının İngiliz Kraliyet Donanması için tasarladığı BAE Tip 26 fırkateyn (BAE Type 26 frigate) temeline dayanıyor. BAE bu ihalede İtalya’dan Fincantieri SpA ve İspanya’dan Navantia ile yarıştı.

Yapılan bu anlaşmanın İngiltere’nin, bilhassa AB’den çıkmasından sonra, ihracat ekonomisi açısından itici bir güç olacağı yorumunda bulunan Başbakan Theresa May; bu yılın başında gerçekleştirilen müzakerelerde BAE ile birlikte bizzat yer almıştı. Başbakan May, yaptığı bir açıklamadaysa, “AB’den ayrılmamızla birlikte, Avustralya gibi müttefiklerimizle daha yakın ilişkiler kurma olanağını elde edeceğimiz hususunda her zaman net bir düşünceye sahiptik. Bu anlaşma da hükümetimizin doğru yolda ilerlediğinin mükemmel bir kanıtı oldu,” diye konuştu.”

Yeni gemiler, 1996’dan bu yana hizmet vermekte olan sekiz adet Anzak sınıfı geminin yerini alacak ve Avustralya Donanması’na 2020 yılının sonlarından itibaren hizmet vermeye başlayacak. Yetkili merciler, yeni gemilerin uzun menzilli güdümlü mermi sistemleriyle donatılacaklarını geçtiğimiz ekim ayında belirtmişti. Ülke, silahlı kuvvetlerini son yıllarda satın aldığı yeni denizaltı gemileri ve F-35 savaş uçaklarıyla modernize etmeye devam ediyor. Hükümet yetkilileri de buna paralel olarak, deniz karakol faaliyetlerini takviye ederek güçlendirmek amacıyla, altı adet U.S. Triton uzaktan kumandalı hava aracı satın alacakları açıklamasını geçtiğimiz haftalarda yaptı.

Avustralya, ABD Silahlı Kuvvetleri’nin değişmez bir müttefiki konumunda. Çin’le Avustralya Başbakanı Malcom Turnbull’un, Pekin’in kendi iç meselelerine karıştıklarına dair atıfta bulunarak, yabancı hükümetlerin Avustralya’nın yerel politikalarına müdahil olmalarını önleyici ve yeni birtakım yasaların oluşturmasından bu yana; gergin ikili ilişkiler içerisinde bulunuyor.

Bunu Paylaşın