Avrupa’daki kuraklık konteyner taşımacılığını da etkiliyor

MDN MEDIA
  • |

Avrupa'da nehirlerde su seviyelerinin düşmesi, kıtanın önemli lojistik koridorlarından biri olan nehir taşımacılığını sekteye uğratırken konteyner operasyonlarının maliyetini de artırıyor. Düşük su seviyeleri nedeniyle taşıma kapasitesinin azalması ve yüklerin karayolu ile demiryoluna yönelmesi, küresel konteyner operatörlerini ek ücret uygulamalarına yöneltti.

CMA CGM ve Hapag-Lloyd, özellikle Ren Nehri ve bağlantılı iç su yollarındaki olumsuz koşullar nedeniyle Avrupa'daki bazı taşımalarda yeni ücretleri devreye aldı.

CMA CGM, nehirlerdeki sığlaşmanın gemilerin taşıma kapasitesini düşürdüğünü, terminallerde bekleme sürelerini uzattığını ve operasyon maliyetlerini artırdığını açıkladı. Şirket bu nedenle “İç Su Acil Durum Ücreti” uygulamasına geçti.

Anvers, Zeebrugge ve Rotterdam üzerinden gerçekleştirilen iç taşımacılıkta Belçika ve Hollanda için konteyner başına 50 euro, Almanya, İsviçre ve Fransa için ise TEU başına 75 euro ek ücret alınacak.

Hapag-Lloyd da ek ücret uygulayacak

Hapag-Lloyd ise özellikle Ren Nehri'ndeki düşük su seviyelerinin nehir taşımacılığında kapasiteyi azaltması nedeniyle karayolu ve demiryoluna yönelik talebin arttığını belirtti.

Şirket, bu durumun yarattığı operasyonel yoğunluk nedeniyle “Yoğunluk Ek Ücreti” uygulamasını başlattı. Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'daki taşımalar için konteyner başına 50 euro, Almanya, Fransa, Avusturya, Çekya, Slovakya, Macaristan ve İsviçre için ise TEU başına 50 euro ek ücret uygulanacak.

Yeni ücretler FMC kapsamı dışında kalan yüklerde 1 Eylül, FMC kapsamındaki yüklerde ise 20 Eylül itibarıyla yürürlüğe girecek.

İlginizi çekebilir:

Hürmüz krizi offshore petrolün önemini ortaya koydu

Türkiye'den yapılan ihracat da etkilenecek

Sektör temsilcileri, nehirlerdeki su seviyelerinin düşmesinin yalnızca Avrupa içindeki taşımaları değil, Türkiye'nin Avrupa'ya yönelik ihracat lojistiğini de etkileyebileceğine dikkat çekiyor.

Asset GLI Denizyolu ve Hava Kargo Müdürü Burak Kerimoğlu, Türkiye'den Rotterdam ve Anvers limanlarına gönderilen ve bu limanlardan Almanya, Fransa, İsviçre, Hollanda, Belçika, Lüksemburg ile Orta Avrupa'nın iç kesimlerine taşınan yüklerin yeni maliyetlerden doğrudan etkilenebileceğini belirtti.

Özellikle Ren Nehri'ndeki durum, lojistik sektöründeki baskının boyutunu ortaya koyuyor. Nehrin kritik ölçüm noktalarından Kaub'da su seviyesi 19 Ağustos'ta 14 santimetreye kadar geriledi. Bu seviyelerde nehirde çalışan gemiler normal taşıma kapasitelerinin yalnızca yüzde 15 ila 20'siyle faaliyet gösterebiliyor.

Düşük su seviyeleri nedeniyle bazı taşımalarda uygulanan ek ücretlerin konteyner başına 1.350 euroya kadar çıkabildiği belirtiliyor.

Küresel navlun fiyatları da yükseliyor

Avrupa'daki kuraklık kaynaklı lojistik sorunlar yaşanırken küresel konteyner navlunlarında da yukarı yönlü hareket devam ediyor.

Drewry Dünya Konteyner Endeksi geçen hafta yüzde 4 artarak 4 bin 526 dolara yükseldi. Böylece küresel konteyner navlunlarındaki üç haftalık toplam artış yüzde 6'nın üzerine çıktı.

Şanghay-New York hattındaki navlun fiyatı yüzde 9 artışla 9 bin 507 dolara ulaşırken, Asya içi navlunlar da yüzde 6 yükselerek 1.091 dolara çıktı. Bu artışta hava koşullarının yanı sıra Orta Doğu'daki gerilimin liman operasyonlarında oluşturduğu sıkışıklık etkili oldu.

Buna karşılık Asya-Avrupa spot navlunlarında düşüş devam etti. Şanghay ve Rotterdam limanlarındaki yoğunluk bir miktar azalmasına rağmen gemilerin ortalama bekleme süreleri Şanghay'da 32,3 saat, Rotterdam'da ise 25 saat seviyesinde kaldı.

Avrupa'daki su seviyelerinin seyri, önümüzdeki dönemde nehir taşımacılığının kapasitesi ve buna bağlı olarak kara ve demiryolu taşımacılığına yönelecek talep açısından belirleyici olacak. Bu gelişmelerin, Avrupa'ya yönelik ihracat yapan firmaların lojistik maliyetleri üzerinde de baskı oluşturması bekleniyor.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın