Avrupa Merkez Bankası faiz artışına devam etti

MDN İstanbul

Avrupa Merkez Bankası (ECB), üç temel politika faiz oranını 50 baz puan artırarak 2008 yılından beri en yüksek seviyesine çıkardı.

ECB’nin açıklamasına göre, refinansman faizi yüzde 2,50’ye, mevduat faizi yüzde 2’ye ve marjinal fonlama faizi de yüzde 2,75’e yükseltildi. Buna göre, ECB’nin faiz oranları 2008’den beri en yüksek seviyesine çıktı.

Banka, üç temel politika faizini temmuz ayında 50 baz puan, eylül ve ekim aylarında ise 75’er baz puan artırmıştı. ECB, arka arkaya 4’üncü defa faiz artışı yaptı.

İlginizi çekebilir:  ECB’den tarihi faiz kararı

‘Gelecekteki faiz kararlarının verilere bağlı olacak’

ECB’nin karara ilişkin yapılan açıklamasına göre, enflasyon görünümü önemli ölçüde yukarı yönlü revize edildi ve daha fazla faiz artışı da beklenti dâhilinde. Avrupa Merkez Bankası

Enflasyonun orta vadeli hedef olan yüzde 2’ye geri dönmesini sağlamak için faiz oranlarının istikrarlı bir hızda ve önemli ölçüde artması gerektiğine karar verildiği belirtilen açıklamada, gelecekteki faiz kararlarının verilere bağlı olacağı kaydedildi.

Açıklamada, para politikasının normalleşme prensiplerinin de tartışıldığına dikkat çekildi. 2023 yılının mart ayından itibaren varlık alım programı (APP) portföyünün ölçülü ve öngörülebilir bir hızda düşürüleceği söylendi.

ECB’nin, vadesi gelen varlıklara yapılan bütün anapara ödemelerini yeniden yatırıma çevirmeyeceğine dikkat çekilen açıklamada, yavaşlamanın 2023’ün ikinci çeyreği bitimine kadar ayda ortalama 15 milyar avro olacağıyla birlikte sonraki dönemdeki hızın ileride belirleneceği belirtildi.

Açıklamada, ECB’nin şubat ayındaki toplantısında, APP varlıklarını azaltmak için ayrıntılı parametreleri duyuracağı ifade edildi.

AA

Bunu Paylaşın