Türkiye’nin dış ticaretine ve denizciliğine önemli katkılar sunan DFDS, 10.000’inci Ro-Ro seferini Pendik Limanı’ndan gerçekleştirdi. Törene DFDS yöneticileri ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da katıldı
Avrupa'nın önde gelen denizcilik şirketlerinden DFDS, Türkiye-İtalya hattındaki 10.000’inci Ro-Ro seferini Pendik Limanı’nda düzenlenen törenle kutladı. Törende, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, DFDS Global CEO’su Torben Carlsen ve DFDS Akdeniz İş Birimi Başkanı Lars Hoffman ile sektör temsilcileri yer aldı.
DFDS’nin 10.000’inci seferi, Türkiye-İtalya hattı geçmişteki başarıların yanı sıra geleceğe yönelik lojistik hedefleri de simgeliyor. DFDS; Türkiye'deki denizyolu ile ihracat çıkış noktalarında kendi ekibi ve operasyonlarıyla hizmet vererek, 2025 yılı sonuna kadar yaklaşık 2.000 sefer gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Hoffmann: Türkiye’den aldığımız güçle daha da büyüyeceğiz
Törende ilk olarak konuşan DFDS Akdeniz İş Birimi Başkanı Lars Hoffmann, Türkiye’nin kendileri için çok önemli bir ülke olduğunu belirterek, “Burada 14 Türk bayraklı gemimizle ve Türk denizcilerle verdiğimiz hizmet ile Türkiye’nin denizcilik alanındaki yetkinliğini küresel pazarlarda sergiliyoruz. Türkiye’ye yaptığımız yatırımlarımız önümüzdeki dönemde de artarak devam edecek; bu ülkenin stratejik konumundan ve insan kaynağından aldığımız güçle daha da büyüyeceğiz” diye konuştu.

Torben Carlsen de Türkiye’nin stratejik konumuna dikkat çekerek, “Türkiye’deki faaliyetlerimizi sadece büyütmekle kalmıyor, aynı zamanda burayı uzun vadeli yatırımlarımız için önemli bir merkez olarak konumlandırıyoruz. Türk ihracatçısına daha fazla destek sunmak adına yeni hat ve gemi yatırımlarını değerlendirmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Denizcilik küresel ticaretin omurgasıdır“
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bugün burada DFDS’nin gemisiyle gerçekleşecek Türkiye-İtalya arasındaki 10 bininci Ro-Ro seferi, bu hattın gücünü ve ülkelerimiz arasındaki ticaret köprüsünün sağlamlığını bir kez daha ortaya koymaktadır,” dedi. Bakan, Türk bayraklı Ro-Ro ve Ro-Pax gemilerine yönelik verilen sefer başına teşviklerin, sektörün büyümesine doğrudan katkı sunduğunu şu sözlerle vurguladı: “Yeni hatlarda veya kapasitesi yüzde 50 artırılan mevcut hatlarda kullanılacak gemilere destek sağlıyoruz. Bu teşviklerin somut bir örneği olarak, İzmir-Sète (Fransa) hattı Bakanlığımızın destekleriyle hayata geçti.”

Bakan Uraloğlu, 2024 yılında dünya genelindeki yük taşımacılığının yüzde 88’inin denizyoluyla gerçekleştiğini belirterek, küresel denizyolu yük trafiğinin yüzde 2,4 artışla 12,6 milyar tona ulaştığını söyledi.
Bu rakamların, denizciliğin küresel ticaretteki belirleyici rolünü açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Uraloğlu, “Denizcilik sadece ticaretin kalbi değil, en stratejik limanıdır. Çünkü denizyolu, yüklerin tek seferde en büyük hacimlerde, en ekonomik, çevre dostu ve emniyetli şekilde taşınmasına olanak tanır,” dedi.
Uraloğlu, Türk sahipli filonun da son yıllarda önemli bir büyüme kaydettiğini belirtti. 2002 yılında 8,9 milyon DWT kapasiteyle dünya sıralamasında 17. sırada yer alan Türk sahipli filo, 2024 yılı sonu itibarıyla 52,9 milyon DWT’ye ulaşarak 11. sıraya yükseldi. Toplam 2 bin 154 gemiden oluşan filonun, önceki yıla göre yüzde 6,2 oranında büyüdüğünü aktaran Uraloğlu, “Hedefimiz, ilk 10’da yer almak. Bu doğrultuda çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz,” diye konuştu.
Bakan Uraloğlu, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının tarih boyunca ne kadar büyük değerde olduğunu ve söz konusu bölge üzerindeki kontrolü elinde tutan Türkiye’nin Akdeniz Havzası ve Karadeniz Havzası’ndaki ülkelerin deniz ulaşımı ve uluslararası ticaret faaliyetleri açısından kilit nokta olarak ekonomik ve politik dengeleri belirleyici bir rol oynadığını belirtti. Uraloğlu, “Bütün ulaşım modlarını düşündüğümüzde karayolu, demiryolu ve denizyolu noktasında ülkemizin ne kadar stratejik bir öneme sahip olduğunu ve bir köprü konumunda olduğunu görebiliriz. Havacılıkta 4 saatlik bir uçuşla 67 ülkeye ulaşabiliyoruz. 1,5 milyar insan, 51 trilyon dolar gayrisafî millî hâsıladan bahsediyoruz,” dedi.

“Limanlarımızda konteyner işlem hacmi yüzde 443 arttı”
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin dış ticaret taşımalarının yüzde 86’sının denizyolu ile gerçekleştirildiğini belirterek, 2002 yılından bu yana limanlarda elleçlenen yük miktarının yüzde 180, konteyner miktarının ise yüzde 443 oranında arttığını söyledi.
2024 yılı verilerine göre, limanlarda elleçlenen toplam yük miktarının yüzde 2’lik artışla yaklaşık 532 milyon tona ulaştığını kaydeden Uraloğlu, konteyner miktarının ise yüzde 7,8 artarak 13 milyon 529 bin 729 TEU’ya çıktığını açıkladı.
Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin limanlarının dünyanın en yoğun ilk 100 konteyner limanı arasında yer aldığını ifade eden Uraloğlu, bunun Türkiye’nin küresel denizcilikteki gücünü ortaya koyduğunu vurguladı.
2025 yılının Ocak-Nisan dönemine ilişkin rakamları da paylaşan Uraloğlu, bu dönemde limanlarda elleçlenen yük miktarının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,4 artarak 181 milyon 904 bin 970 tona yükseldiğini, konteyner işlem hacminin ise 4 milyon 451 bin 227 TEU olarak gerçekleştiğini söyledi.
“Ro-Ro taşımacılığı, kombine taşımacılığın en işlevsel yöntemlerinden“
Bakan Uraloğlu, Ro-Ro taşımacılığının kombine taşımacılığın en işlevsel türlerinden biri olduğunu belirtti. Türkiye’nin stratejik coğrafî konumunun, bu taşımacılık modelini karayolu taşımacılığına alternatif çıkış yolları sunan bir avantaja dönüştürdüğünü söyleyen Uraloğlu, “Avrupa, Ege, Karadeniz ve Marmara denizlerinin elverişli yapısı, Ro-Ro taşımacılığını ülkemizde ve Avrupa genelinde daha cazip hâle getirmiştir,” dedi.

İzmir–Sète hattına 25 milyon Lira teşvik
Uraloğlu, İzmir ile Fransa’nın Sète limanı arasında bin 280 deniz mili uzunluğundaki Ro-Ro hattının, bu desteklerle faaliyete geçtiğini söyledi. Hat operatörünün yaklaşık 120 milyon lira yatırım yaptığını, Bakanlığın ise taşınan yük birimi, kılavuzluk ve römorkaj destekleri kapsamında toplamda 25 milyon lira teşvik sağladığını belirtti. “Bu destek, yatırımın yüzde 21’inin devlet tarafından karşılandığını göstermektedir,” diyen Uraloğlu, sağlanan teşviklerin sektöre hem ekonomik hem de çevresel katkı sunduğunu vurguladı. Türkiye’nin coğrafi konumunun da Ro-Ro taşımacılığını uluslararası ticarette bir köprü haline getirdiğini ifade etti.
DFDS, Türkiye Limanlarında 7,9 milyon ton yük elleçledi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-İtalya Ro-Ro hattında önemli bir rol üstlenen DFDS’nin 2024 yılında yürüttüğü faaliyetlere dikkât çekti. DFDS’nin acenteliğini yaptığı 22 geminin, yıl içinde Türk limanlarında toplam 7 milyon 914 bin 394 ton yük elleçlediğini belirten Uraloğlu, bunun toplam yükün yüzde 1,49’una denk geldiğini söyledi.
Bakan Uraloğlu, bu dönemde Ro-Ro hatlarında taşınan 706 bin 387 aracın 409 bin 529’unun, yani yüzde 58’inin DFDS tarafından taşındığını vurguladı. Şirketin Pendik, Yalova, Mersin, Marmara Ereğlisi, Alsancak ve Haydarpaşa gibi önemli limanlarda stratejik faaliyet gösterdiğini hatırlatan Uraloğlu, “Bu veriler, DFDS’nin Türkiye denizyolu taşımacılığındaki liderliğini açıkça ortaya koyuyor,” dedi.

10 bininci seferle Türkiye-İtalya arasında güçlü ticaret köprüsü
DFDS’ye ait bir gemiyle gerçekleşen Türkiye-İtalya arasındaki 10.000’inci Ro-Ro seferine dikkât çeken Uraloğlu, bu başarının iki ülke arasındaki ticaret köprüsünün sağlamlığını bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Uraloğlu, “Hedefimiz, ay-yıldızlı bayrağımızı uluslararası sularda daha fazla dalgalandırmak ve denizcilik sektörümüzü küresel liderler arasına taşımaktır,” diye konuştu.

