Atatürk ve İstiklâl Yolu Yürüyüşü başladı

MDN İstanbul

Kastamonu’da milli mücadelenin kazanılmasında büyük rol oynayan İstiklâl Yolu, ‘Atatürk ve İstiklâl Yolu Yürüyüşü’ programıyla yeniden canlandırıldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun da 2 kilometresine katıldığı yürüyüş Kurtuluş Savaşı’nda İnebolu Limanı’na gelen silah ve cephanenin Anadolu’ya sevk edildiği güzergahta düzenlenecek.

Atatürk ve İstiklâl Yolu Yürüyüşü’nün açılış törenine ellerinde Türk bayraklarıyla Türk Ocakları önünden başlayan yürüyüşe katılan pek çok kişiye şehir merkezinden geçerken vatandaşlar tarafından konfeti ve çiçekler atıldı. İstiklâl Yolu güzergâhında 4 gün sürecek 95 kilometrelik yürüyüş, 11 Haziran cuma günü Cumhuriyet Meydanı’nda sona erecek.

İstiklâl Yolu

Atatürk ve İstiklâl Yolu Yürüyüşü
Kastamonu Valiliği tarafından 2008 yılında başlat İstiklâl Yolu Projesi, Türkiye’nin en uzun üçüncü trekking parkuru.

Milli Mücadele yıllarında birçok yerin işgal edilmesi, dışarıdan gelecek destek ve yardımlar açısından İnebolu-Ankara hattını çok önemli kılıyor. İnebolu’dan Ankara’ya oluşturulan lojistik hattında İstanbul’dan kaçırılan, Rusya’dan satın alınan cephane, lojistik malzeme ve Milli Mücadele’ye katılacak birçok insan, düşünce adamı Ankara’ya ve Anadolu’ya bu yolla sevk edildi. Savaşın kazanılmasında çok etkili olan bu hattın önemini Mustafa Kemal Atatürk de “Gözüm cephede kulağım İnebolu’da,” sözüyle belirtiyor.

Kastamonu Valiliği tarafından İstiklâl’in ruhunu taşıyan bu yol üzerindeki birçok tarihsel yapı restore edilirken yeni işlevler verildi, yolu heykeller ve anıtlarla süslendi ve rekonstrüksiyonlar yapıldı. Ayrıca yol uluslararası işaretleme sistemi ile işaretlendi ve sahip olduğu doğal alan içerisinde 95 kilometrelik trekking parkuru oluşturuldu. Parkurda bağımsız trekking toplulukları yürüyüş ve kamplar yapabildiği gibi her yıl Kastamonu Valiliğince İstiklâl Yolu yürüyüşleri de düzenleniyor.

Ankara Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edilerek koruma altına alınan İstiklâl Yolu, tarihi yol olarak tescil edilen ilk parkur olma özelliğine sahip. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığınca ilan edilen 12 kültür rotasından da biri.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın