Asya’da sünger operasyonu

MDN İstanbul

Hindistan, Malezya, Tayvan ve Güney Kore yabancı yatırımcı talebiyle şişen borsa ve emlak piyasalarını korumak için bir dizi önlem almaya başladı

Avrupa ve ABD’de hâlâ küresel kriz sonrası atılacak adımlar tartışılırken Asya Pasifik bölgesinde somut önlemler birbirini takip etmeye başladı bile. Bölge ülkeleri dışarıdan gelecek sıcak paraya yönelik aldıkları önlemlerle dikkat çekiyorlar. Ülkeler kısa vadeli döviz işlemlerine getirdikleri sınırlamalarla kriz döneminde ani para çıkışlarını önlemeyi amaçlıyor. Diğer yandan çoğu bölge ülkesi yerli para birimleri kullanılarak borsada spekülatif işlem yapılmasına yönelik doğrudan yasaklamalar getirdi.

İhracat korkusu
Ayrıca Hindistan, Malezya, Tayvan ve Güney Kore gibi Asya ülkeleri yabancı yatırımcı talebiyle şişen borsa ve emlak piyasalarına yönelik yeni önlemler getireceklerini duyurdular. Endonezya Merkez Bankası, yabancılar tarafından yapılacak kısa vadeli tahvil alımlarına kısıtlama getirmeye hazırlanıyor. Tayvan ise geçen hafta yabancı yatırımcıların vadeli hesap işleri yapmalarını yasakladı. Uzmanlar kısaca sünger operasyonu adı verilen yöntemlerle merkez bankalarının piyasalarda bulunan yüksek seviyeli likiditeyi kademeli olarak çekmeyi planladığı ileri sürülüyor. Asya ülkeleri dinamik ekonomileri yardımıyla AB ve ABD’ye kıyasla krizden daha erken çıkıyor. Ancak ülkelerin ekonomistlerinin en büyük korkularının başında düşük dolar nedeniyle iyice değerlenen para birimlerinin çıkış döneminde ihracat sektörlerini kötü etkilemesi geliyor.

Enflasyon korkutuyor
Başta Endonezya Rupisi, Güney Kore Wonu ve Hindistan Rupisi olmak üzere çok sayıda Asyalı para birimi dolar karşısında rekor seviyelere değer kazanarak yükseldi. Diğer yandan faizler nedeniyle likidite seviyesinin çok yükselmesi enflasyon tehlikesini gündeme getiriyor. Bölge ülkelerinde enflasyona yönelik endişeler öylesine büyükki, yetkililer krizden çıkış hızını yavaşlatmak pahasına para musluklarını kısma konusunda tereddüt yaşamıyor. Diğer bir ifadeyle ülkelerde, “enflasyonla mücadele konusunda geç kalacağımıza erken davranalım” düşüncesi hâkim.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın