ASPİLSAN Enerji AR-GE proje sayısında 33’üncü sırada

MDN İstanbul

Fotoğraf: AA

“Ar-Ge 250” araştırmasına göre ASPİLSAN Enerji, 2021 yılında “Ar-Ge Merkezinde Yürütülen Proje Sayısına Göre İlk 100” kategorisinde Türkiye’nin en çok proje yürüten 33’üncü firması oldu.

ASPİLSAN Enerji 41 yıldır savunma sanayinin enerji ihtiyaçlarına cevap verirken son yıllarda ürettiği yenilikçi, vizyonel çözümleriyle farklı sektörlere de yönelerek yeni ürünleri ile portföyünü önemli ölçüde genişletti.

ASPİLSAN Enerji’nin Türkiye’nin enerji ihtiyaçları konusunda dışa bağımlılığını azaltmak adına AR-GE faaliyetlerine yönelik verdiği öneme ilişkin açıklamada bulunan ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, “Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın desteğiyle başladığımız ve sürdürdüğümüz lityum iyon pil üretim tesisi yatırımımız, dönüşüm ve büyüme anlamında 2021 yılında ASPİLSAN Enerji’nin en önemli konusu oldu. ASPİLSAN Enerji olarak pil üretimini yerli ve millî olarak yapma konusunda çok önemli bir yol katettik.” açıklamasında bulundu.

ASPİLSAN Enerji’nin Kayseri, Ankara, İstanbul ve Edirne’de bulunan dört ayrı AR-GE merkezinde sektördeki inovatif çözümleri ve ileri teknolojilerini sıkı takip ettiğini ifade eden Özsoy, “AR-GE merkezlerimizde ASELSAN, TUSAŞ ve Roketsan ürünlerine yönelik yüksek teknolojili batarya tasarım projelerinde önemli bir yol aldık. Bu bataryalar, ülkemizin kritik savunma sistemlerinin yerli ve millî olarak üretilmesine önemli katkılar sağlıyor olacak.” dedi.

Ankara AR-GE Merkezimizde, hem pil geliştirme ve tasarlama yeteneğine sahip hem de hammadde üreticilerine destek verecek bir altyapının kurulumunu tamamladık. Ülkemizin pil çalışmalarında bir üs olacak olan bu AR-GE merkezimizde, pil üretimi ve geliştirilmesine yönelik küçük ya da büyük her türlü testle ilgili tüm paydaşlarımıza hizmet veriyoruz. Benzer şekilde, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) ile imzaladığımız bir sözleşme sayesinde pil geliştirme çalışmalarını ortak olarak yürütüyoruz.

İstanbul AR-GE Merkezi’nde 2021 yılında hidrojen ve yakıt pili konusundaki çalışmaların ilk prototiplerini ortaya koyarak önemli bir aşamayı geride bıraktıklarını ifade eden Özsoy ayrıca “Hem elektrolizör hem de yakıt hücresi prototiplerimizi kamuoyuna sunduk. Bu çalışmalarımızın ne kadar önemli olduğu, Paris Sözleşmesi’nin imzalanmasından sonra daha da belirginleşti. Önümüzdeki dönemde bu konudaki çalışmalarımız daha da hız kazanıyor olacak.” açıklamasında bulundu.

Sivil sektörler için de ürün portföyümüz genişledi
ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Özsoy, “Farklı pazarlar ve yeni ürünler açısından baktığımızda, çeşitli raylı sistem akülerini yerlileştirerek önemli bir pazara giriş yaptık. Ülkemizde yapılan metro ve tren yatırımlarına paralel olarak raylı sistem bataryaları alanında yatırımlarımızın sonucunu aldık ve ilk yerli raylı sistem akülerimizi işletmelerimize ve üretici firmalarımıza sağladık.” ifadelerini de kullandı.

Deniz sektöründe yaptıkları çalışmalar ile ilgili de bilgi veren Özsoy, “Farklı deniz platformları için de ilk ürünlerimizi vermeye başladık. Bunun yanı sıra Arçelik ile birlikte ev aletleri için de bataryalar üretme kararı alarak yeni bir pazara daha adım atmış olduk. Yine telekom bataryalarımız ve e-mobilite bataryalarımızla iki ayrı sektörde de önemli iş birlikleri gerçekleştirdik. Yine 2021 yılında tamamladığımız Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) sertifikasyonu sayesinde sivil havacılık pazarına da girdik. Bu açıdan da 2021 yılı, ASPİLSAN Enerji’nin yürüttüğü AR-GE projeleri açısından verimli bir sene oldu diyebiliriz. Yerli ve millÎ imkânlarla Türk mühendislerinin emeği ile ülke sanayimizin güçlenmesi hedefiyle araştırmaya, geliştirmeye çizdiğimiz stratejiden çıkmadan emin adımlarla devam edeceğiz.” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın