ASELSAN’ın cirosu yüzde 44 büyüdü

MDN İstanbul

ASELSAN’ın 2019 yılı finansal sonuçları açıklandı. Şirketin cirosu geçen yıla göre yüzde 44 büyüyerek 13 milyar TL’yi aştı. İhracat teslimat tutarı da önceki yıla kıyasla yüzde 50 artış göstererek 330 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti ve tarihi zirvesine ulaştı.

2019 yılı, ASELSAN’ın kârlılık göstergelerindeki gelişimin cirodaki büyümeyi de aştığı bir yıl oldu. Faaliyet, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr (FAVÖK) geçen yıla göre yüzde 51 artış göstererek 2,9 milyar TL’ye yükseldi. FAVÖK marjı şirketin yıl sonuna ilişkin paylaştığı öngörü olan yüzde 19-21 aralığının da üstüne çıkarak yüzde 21,9 olarak gerçekleşti. Şirketin net kârı da geçen yıla göre yüzde 45 artışla 3,4 milyar TL seviyesine ulaştı.

ASELSAN 2019 yılını 1,3 milyar TL net nakit pozisyonu ile kapattı. Şirketin yılsonu nakit mevcudu da tarihi bir rekor kırarak 3,5 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. ASELSAN, 2019 yılında ürün gamına yeni ürünler eklemeye ve bu çerçevede yeni siparişler almaya da devam etti. 2019 yılında alınan sipariş tutarı 3 milyar ABD Doları, bakiye siparişleri toplamı da 9,7 milyar ABD Doları oldu.

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN, şirketin 2019 yılsonu finansal sonuçlarıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Son aylarında teslimatların ve tahsilatların yoğunlaştığı, genelinde de hem operasyonel hem de finansal anlamda başarılara imza attığımız bir yılı geride bıraktık. ASELSAN, hem yurtiçinde hem de yurtdışında yaptığı çalışmaların sonucunu tarihi ciro ve kârlılık rakamlarına ulaşarak gösterdi. 2019 sonu itibarıyla 13,5 milyar TL seviyesine ulaşan özkaynaklarımız bilançomuzun yüzde 53’ünü oluşturarak güçlü mali yapımızın en temel göstergesi oldu. 2019, ASELSAN’ın ihracatının da zirveye ulaştığı bir yıl oldu. Uluslararası pazarlarda etkinliği artan ASELSAN, 11 adedi yurtdışında olmak üzere toplam 26 adet iştirak ve şubeleriyle global bir savunma sanayi şirketine dönüşüm yolculuğunda emin adımlarla ilerliyor. Ülkemiz ekonomisindeki büyüme trendinin 2020 yılında ivmelenerek süreceğine güveniyor; bu doğrultuda ASELSAN’ın cirosunun önümüzdeki yıl yüzde 40-50 aralığında artacağını öngörüyoruz. Gerek organizasyonel çalışmalarımızın gerekse verimlilik ile ilgili hayata geçirdiğimiz uygulamaların kârlılık üzerindeki olumlu etkisinin 2020 yılına net bir şekilde yansıyacağına inanıyor ve FAVÖK marjı beklentimizi yüzde 20-22 bandına yükseltiyoruz. Güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını milli kaynaklarla karşılama ve global düzeyde güvenilir bir iş ortağı olma hedefiyle çalışmalarımızı hız kesmeden devam ettiriyoruz. ASELSAN, savunma alanıyla sınırlı kalmayıp; ulaşım, güvenlik, enerji ve sağlık gibi savunma dışı alanlarda da millileştirme çalışmalarını sürdürüyor. ASELSAN’ın geniş bir yelpazeye yayılan faaliyet alanındaki en etkili gücü, 45 yılda oluşturduğumuz yetkin insan kıymetlerimiz ve sayıları 5 bini aşan tedarikçi firmalarımızdır. 2019 yılında birlikte çalıştığımız küçük büyük tüm alt yüklenicilerimize destek olmaya devam ettik, finansal olanaklarımızı ve Ar-Ge kapasitemizi tedarikçilerimizle paylaştık. 2020 yılında da paydaşlarımızın kesintisiz gayretleriyle yeni başarılara imza atacağımıza olan inancım tamdır,” şeklinde konuştu.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın