ASELSAN SMASH silah sistemi, Filipinler Donanması’nın fırkateyn projesine seçildi

MDN İstanbul

Güney Koreli gemi üreticisi Hyundai Heavy Industries (HHI) 2016 yılında Filipinler Donanması’yla, tasarımları Kore Cumhuriyet Donanması’nın (RoKN) Incheon (FFX-I) klasına dayanan, 2.600 tonluk iki adet fırkateyni tedarik etmek üzere anlaşma imzalamıştı. Gemilerin üretimine başlayan Hyundai, bu projedeki 30 mm’lik silah sistemi için, ASELSAN SMASH’i seçtiğini açıkladı.

SMASH, 30 mm Mk44 Bushmaster-II Top’a sahip, uzaktan kumanda edilebilen, sabit bir silah istasyonu.

SMASH’in konfigürasyonunda ileri uzaktan kumanda, otonom işletim için dahili bir elektro-optik sensör sistemi, gece ve gündüz modları, sabit kule, otomatik hedef takibi (hareket hâlindeyken tespit, takip ve ateşleme) ve balistik ölçümleme gibi üstün özellikler bulunuyor.

SMASH Sistemi, silahın görüş hattındaki hedefi herhangi bir anda nişan alabilmesine olanak sağlayan, sabit bir kuleye sahip. Sabitlenme özelliği sayesinde sistem, platform hareket hâlindeyken dahi, sabit veya hareketli hedeflere karşı kusursuz bir atış performansı yapılmasına olanak sağlıyor.

Sistem, uzaktan kumanda sistemiyle kontrol edilebildiğinden, topçu zabitlerinin tehlikelerden, karşı ateş altındayken bile korunmalarını sağlamış oluyor. SMASH Sistemi ayrıca, 30 mm’lik çift beslemeli otomatik toplarıyla, dakikada 200 mermi atma kapasitesine sahip.

Bunu Paylaşın