ASCO için inşa edilen tankerlerden ilki suya indirildi

MDN İstanbul

Önümüzdeki 10 yılda 70’ten fazla gemi satın almayı planlayan Azerbaijan Shipping Company CJSC (ASCO)’nin, filo yenileme planı dâhilinde alacağı gemilerden ilki suya indirildi.

Bakü Tersanesi’nde yapımı planlanan gemiler; tanker, kuru yük, feribot, vinç, yolcu, dalış, çekme, yangın söndürücü, çöp depolama, tarama gemileri olarak planlanmış durumda. ASCO, filo yenileme planı ile; Hazar’daki konumlarını korumalarının yanı sıra, ülkedeki gemi inşa sanayisinin gelişimine de katkı sağlamayı hedefliyor. Bu gemiler bir pazara olan bağımlılığın ortadan kaldırılmasına, filoların rekabet edebilirliğinin artırılmasına, Azerbaycan’dan transit kargoların taşınmasına ve Hazar Denizi’nde petrol ve doğal gaz projelerinin başarılı bir şekilde uygulanmasına da katkıda bulunacak.

Filo yenileme planı kapsamında ASCO ve Bakü Tersanesi arasında başarılı bir işbirliği yapıldı. Şimdiye kadar, ASCO için üç yolcu gemisi teslim edildi.

Tersane şu anda ASCO için iki yeni RST12C tipi tanker ve iki “Ro-Pax” (CNF-18C) feribot gemisi inşa ediyor. Programa uygun olarak inşa edilen bu gemiler 2020 yılı sonuna kadar teslim edilecek.
Bu gemilerden Lachin petrol tankerinin tamamına yakını tamamlandı. Kalan inşaat ve montaj işleri, suüstünde sürdürülecek. Bu amaçla, tanker “Lachin”, tersanenin inşaat sahasından yüzer iskele üzerinde hidrolik taşıyıcılar tarafından suya indirildi. Geminin inşası tamamlandıktan sonra, açık denizde seyir testleri başlayacak. Lachin tankerinin Haziran 2019’da teslim edilmesi planlanıyor.

ASCO için özel olarak inşa edilen bu yeni nesil tankerler 141 metre uzunluğa, 16,9 metre genişliğe ve 6 metre yüksekliğe sahip. Denizde 7,875 ton, nehirde ise 5,447 ton dtw’e sahip tankerler iki adet “1200kW” Wartsila motoruyla donatılmış durumda. 11 kişilik bir filo tarafından işletilen bu gemiler 10 deniz mili üzerinde seyir imkânına sahip. Her tanker, ham petrol ve petrol ürünlerinin taşınması için toplam 9,212 m3 kapasiteli altı tanka sahip. Gemilerin tasarımı Odessa Denizcilik Mühendisliği Bürosu tarafından geliştirilmiş.

Tankerlerin suya indirme törenleri; Azerbaycan Ekonomi Bakanı Shahin Mustafayev, Devlet Denizcilik Ajansı Direktörü Gudrat Gurbanov, ASCO Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Valiyev, SOCAR Başkan Yardımcısı Süleyman Gasimov ve Bakü Tersanesi Genel Müdürü Imanverdi Hasanov’un katılımıyla gerçekleşti.

Törende, aynı tipte iki tanker inşası için ASCO ve Bakü Tersanesi arasında yeni bir sözleşme de imzalandı.

Bunu Paylaşın