Armatörler karbonsuz denizciliği desteklemeye hazır

MDN İstanbul

Çevre komitesi toplantısı kapsamında Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ile bir araya gelen 8 uluslararası armatörlük birliği, deniz taşımacılığının karbondan arındırılması için örgütten yaptırım desteği istedi.

Buna göre, karbonsuz bir denizcilik amacıyla oluşturulan ve hükümetlerden bağımsız Uluslararası Denizcilik Araştırma ve Geliştirme Kurulu (International Maritime Research and Development Board-IMRB) tarafından yönetilecek olan 5 milyar dolarlık Ar-Ge fonu, karbon salınımsız gemilerin 2030’ların başlarında faaliyete geçebilmeleri adına gerekli yeni teknolojilerin belirlenmesi ve geliştirilmesi için kullanılacak.

Program, 10 yıl sürecek ve IMO tarafından yapılacak denetimlerde üye devletlerin gemileri tarafından tüketilen her bir ton deniz yakıtı için kesilecek olan 2 dolarlık pay Ar-Ge projelerini finanse edecek.

Ar-Ge fonu projesi BIMCO, CLIA, ICS, Intercargo, Interferry, Intertanko, IPTA ve World Shipping Council’in yer aldığı ve dünya ticaret filosunun yüzde 90’ını temsil eden armatör kuruluşlarının ortak önerisi.

Projeye katılan kuruluşlar yaptıkları ortak açıklamada, teklifin işe yaraması için küresel bazdaki bütün nakliye şirketlerinin adil ve eşit katkı sağlaması gerektiği ve bunun da ancak IMO’nun getirdiği bir düzenleme ile zorunlu Ar-Ge destekleri ile sağlanan bir fondan geçeceği belirtildi ve denizcilik endüstrisinin bu girişimi desteklemek adına hükümetlerle çalışmaya istekli olduğunun altı çizildi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın