ARES Tersanesi, Katar’ın yeni deniz üssüne çıkarma yaptı

MDN İstanbul

ARES Tersanesi’nin Katar İçişleri Bakanlığı için inşa ettiği HERCULES sınıfı gemiler, 14 Temmuz’da, Katar’da düzenlenen bir törende sergilendi. Törende, 2014 yılında imzalanan 17 gemilik proje kapsamında inşa edilen ve Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın Sancak Gemisi olan ARES 150 HERCULES açık deniz karakol gemisi ise en önde sergilenen bot olarak dikkat çekti. Botların ana üssü Al-Daayen Naval Base olup, botlar tüm Körfez bölgesinde görev yapacak.

Gemiler üzerinde 29 adet uzaktan komutalı silah sistemi bulunuyor. 1 adet 48 metre ARES 150 HERCULES Açık Deniz Karakol Botu ile 3 adet ARES 110 HERCULES Süratli Devriye Botlarının toplam 3 adet 30 mm muhafız ve 6 adet 12,7 mm stamp silah sistemlerinin montaj ve entegrasyonu Katar’da gerçekleştirilmiş olup, kalan 14 adet botun silah sistemlerinin 2019 yılı sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

Törende, Üssün ana platformları olan ARES 150 HERCULES Açık Deniz Karakol Gemileri ile ARES 110 ve 75 HERCULES Süratli Karakol Botlarının ilk teslimattan bugüne iki yılı aşkın bir süredir Körfez bölgesinde icra ettiği başarılı görevlerle, Katar karasularının ve kritik sahil tesislerinin güvenliğinin sağlanması, insan, uyuşturucu ve silah kaçakçılığı ile mücadele alanlarında bölgede çok büyük ve caydırıcı bir güç yarattığı vurgulanarak; özellikle botların tesliminden sonra tam zamanlı olarak sunulan bakım/onarım ve eğitim desteği için Ares Tersanesi’ne teşekkür edildi.

Törene ilişkin konuşan ARES Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Kalafatoğlu, Körfez bölgesinin en büyük deniz üssünün açılış törenine Katar Başbakanın resmi davetlisi olarak katılmaktan şeref duyduğunu belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük askeri gemi ihracat bağlantısı olan 17 gemilik bu projeye başladığımız 2014 yılından bugüne tam 5 yıl geçti. Projeyi sözleşmede taahhüt edilen takvimin 1,5 yıl evvelinde ve başarıyla tamamlamanın verdiği haklı gururu taşıyoruz. Üsse baktığımızda her bir iskelesinde milli üretim ARES platformlarını gördük. Tören geçişinde Katar Sahil Güvenlik Komutanlığının sancak gemisi ARES 150 HERCULES’ün heybetli manevralarını izledik. Botlara kumanda eden yaklaşık 300 Katar Sahil Güvenlik Komutanlığı personelinin operatör eğitimlerini yaklaşık 3 yıldır ARES Tersanesi Entegre Lojistik Destek ekibi verdi. Bu tablo, dost ve müttefikimiz Katar için olduğu kadar Türkiye Cumhuriyeti için ve elbette ARES Tersanesi için büyük bir gurur vesilesidir. Bu noktada, projenin ilk safhasından itibaren bizlere olan güvenini daima koruyan, işbirliği ve uyum içinde çalışan Katar İçişleri Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığının değerli personeline, ARES Tersanesi’nin her biriminde alın teri döken kıymetli çalışanlarına ve elbette bu farkındalığın yaratılmasında emeği geçen tüm basın çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Bunu Paylaşın