Antalya’da nesli tükenmekte olan 3 balık türü üretildi

MDN MEDIA

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya’ya özgü 3 balık türünü üretmeyi başardı

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Serkan Erkan, Türkiye genelinde kırmızı listede olan 180 türün bazılarının Antalya’da olduğunu ve bu nedenle nesli tükenmekte olan türlerin belirlenmesi ve istilacı türlerin araştırılması için Balıkçılık Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün kurduğu komisyonun ilk Antalya’da toplandığını söyledi.

Balıklar, ekonomik değeri olmasa da gelecek nesillere aktarılmalı

Erkan, sadece Antalya’ya özgü olan ve nesli tükenen balık türlerinden 3’ünün; Alburnus Baliki, Capoeta Antalyensis ve Aphanius Mento’nun başarıyla üretildiğini ve ekonomik değeri olmasa da gelecek nesillere aktarılması gerektiğini ekledi.

Açıklamalarına devam eden Erkan şunları söyledi:

20-30 yıl sonra insanların hangi derdine çare olacaklar bilmiyoruz

Boğaçayı’nda küçük bir su birikintisi kalsa ve sadece erkek bireyler olsa içinde, bir süre sonra bir kısmı dişi bireye dönüşüyor. Bu özellik sadece bu balıklara özgü. 20-30 yıl sonra bu balıkların insanların hangi derdine çare olacağını bilemeyiz.

Hem kendi çalışmaları hem de komisyonun çalışmaları hakkında bilgi veren Erkan sözlerini şu şekilde noktaladı:

Üretilen balıklar, yaşadıkları sulara bırakılacak

Antalya’daki nesli tehlike altında olan türleri üretmeyi başardık. Şu anda yavrularımız var. Yaşadıkları sulara bırakıyoruz. İstilacı türlere de komisyon çalışacak ve ekonomiye kazandırılması yönünde neler yapılacağına bakacak.

Erkan, komisyonun elde edeceği sonuçların bilim dünyasıyla paylaşılacağını ekledi.

DHA

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın