Antalya Körfezi’ndeki kirlilik balıkçılığı etkiledi

MDN MEDIA

Antalya Balıkçı Barınağı Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cemal Talas, Antalya Körfezi’ndeki kirlenme nedeniyle 5-10 sene önce çok balık tutan balıkçıların artık hiç balık tutamadıklarını söyledi

Antalya Körfezi’ne Kızıldeniz’den gelerek yerleşen, istilacı tür balon balığının ekonomik değeri olan balıkları yemesi nedeniyle hâlihazırda sıkıntı çeken balıkçılar, körfezin kimyasal ve katı atık nedeniyle de kirlendiğini ve avlanmanın giderek zorlaştığını belirtti.

“Oteller ne kadar atıklarını arıtsa da çok fazla arıtıldığını düşünmüyorum”

Antalya Balıkçı Barınağı Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cemal Talas, “4-5 yıldır aslan balığı ve balon balıkları deniz ekosistemini bozan türlerden. Hem de bazı otellerin bıraktığı atıklardan dolayı kirlenmesinden kaynaklandığını düşünüyorum. Balık da temiz suda kalmak istiyor. Oteller ne kadar atıklarını arıtsa da çok fazla arıtıldığını düşünmüyorum. Balıkçıların yaşadığı problemlere de değinen Talas, “5-10 sene önce çok balık tuttuklarını, bugünlerde tutamadıklarını söylüyorlar. Amatör balıkçılar da bu durumdan muzdarip.” ifadelerini kullandı.

Tutulabilen balıklar ancak masrafı karşılıyor

Balık popülasyonundaki sürekli azalmadan dert yanan balıkçı Lütfi Evgin “Bunda yağış, iklimin ve atıkların çoğalmasının etkisi var. Özellikle kimyasal kirlilik. Deniz temiz görünüyor ama balık için temiz değil. 10 yıl önce 10 paket ağla 20-30 kilo balığı çok rahat tutardık. Şimdilerde 2 kilo tutunca şükrediyoruz. O balıkla da ancak masrafını karşılıyorsun” dedi.

Antalya Körfezi’nde balıkçılık yapan bir diğer balıkçı Mesut Özdemir de konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bazı otellerin artıma sistemleri çok iyi değil”

Hava şartları, takımların pahalı olması, balıkçının geçinmesinin zorlanması para kazandırmıyor. Denizi çok kirlettik. Bazı otellerin arıtma sistemleri çok iyi değil. Kimyasal maddeleri arıtamadıkları için balık yavrularını ve yumurtalarını öldürüyor” ifadelerini kullandı.

Eskiden en az 20 kilo balık tuttuklarını söyleyen Yalçın Kubatlar ise şunları söyledi:

Plastik atıklar ve bilinçsiz avcılık bitirdi

Bu sene bir kere 15 kilo balık tuttum. Geçen hafta 3 gün üst üste 1,5 kilo balık ancak tuttum. Doğa kirlendi. Plastik atıklar ve bilinçsiz avcılık bitirdi.

Denizlerden sürekli örnek alınıyor

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Akdeniz Üniversitesi’nin ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ortak protokolüyle, canlıların yaşamını tehlikeye atacak, müsilajı tetikleyecek unsurlar olup olmadığını öğrenebilmek için deniz ve akarsulardan sürekli örnekler alıp inceleme yaptıklarını belirtti.

Antalya Körfezi’ni de kaybetmeye başlıyoruz

Gökoğlu, “Körfeze akan suların kenarlarında ve kıyıda kontrolsüzce kirlenme görüyoruz. Ağırlıklı olarak katı atık var. Akarsularımızı kaybediyoruz. Akarsudaki bütün kirliliğin yağmurla geldiği Antalya Körfezi’ni de kaybetmeye başlıyoruz. Suları kirletenlere ağır cezalar verilmelidir” dedi.

Gökoğlu sözlerine şu şekilde son verdi:

Plastik atıklar balıklardan en son bize kadar geliyor

Otellerin önüne gidiyorsunuz, sularda katı atıklar var. Zirai ilaç kutularının gelişi güzel kıyıya atıldığını gördüm. Her yer poşet, plastik atık var. O plastik atıklar balıklardan en son bize kadar geliyor.

DHA

Bunu Paylaşın