Anayasa Mahkemesi kararını verdi

MDN İstanbul

Temmuz 2007’de Rusya’dan aldığı LPG’yi İzmit Körfezi’ne getiren Chernomores isimli Panama bandıralı gemiye ilişkin davada Anayasa Mahkemesi kararını verdi.

Gemide taşınan 1,852.681 metrik ton LPG Gebze’de bulunan Petrokimya İhtisas Gümrüğü tarafından ithal edilmesine rağmen Derince Limanı’nda bulunan G. Limited Şirketi’nin tesislerine boşaltılmak istenmesi nedeniyle soruşturma başlatılmıştı. Gemiye, kaçakçılığa teşebbüs suçlamasıyla el konulmuş ve kamu davası açılmıştı.

Kocaeli 3’üncü Sulh Ceza Mahkemesi’nin 10.07.2008 tarihli kararıyla, gemiye el konulmasına karar verilmiş;
geminin donatanı olan Marshall Adaları Cumhuriyeti’nde kurulu şirketin ortaklarından M.H. için de Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 24.02.2009 tarihli iddanamesiyle, sahte manifesto ve konşimento düzenlemek suretiyle akaryakıt kaçakçılığı ve resmi belgede fiili sahtecilik suçları işlediği gerekçesiyle, Kocaeli 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde kamu davası açılmıştı. Mahkemenin 24.09.2010 tarihli kararıyla M.H’nin mahkûmiyetine karar verilmiş, geminin de karar kesinleştiğinde şirkete iade edilmesine hükmedilmişti.

Şirket, gemiye 31.12.2007 tarihinden itibaren fiilen, 10.07.2008 tarihi itibarıyla da hakim kararıyla haksız olarak el konulduğunu belirterek Kocaeli 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde geminin çalışmamasından kaynaklanan toplam 43,956,000 TL zararın tanzim edilmesine ilişkin dava açmıştı.

Anayasa Mahkemesi, suçta kullanılan gemiye el konulmasının davacıya katlanması gerekenin ötesinde bir külfet yüklemediğini değerlendirdi ve davacıya tazminat ödenmesine gerek olmadığına ve Anayasa’nın 35’inci Maddesi’nde güvence altına alınan mülkiyet hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesince verilen karara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/09/20210928-6.pdf

Bu haber ilk kez marinedealnews.com’da yayımlanmıştır.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın