Anavatanda güvende olmak için, denizde güçlü olmak; dünyada söz sahibi olmak için, tüm denizlerde var olmak

MDN İstanbul

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığının en büyük tatbikatlarından olan DENİZKURDU-2019 Tatbikatı 13-25 Mayıs 2019 tarihleri arasında, Karadeniz, Ege Denizi ve Akdeniz’de eş zamanlı olarak gerçekleşti.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı birlik, gemi ve deniz hava vasıtalarının harekâta hazırlık seviyesini artırmanın amaçlandığı Tatbikat’ta;
– Deniz Kuvvetleri Komutanlığından; 110 gemi, deniz karakol uçakları, deniz helikopterleri, insansız hava araçları, Amfibi Deniz Piyade Birlikleri ve Amfibi Hücum Timleri, SAT ve SAS görev timleri ile kıyı birlikleri,
– Kara Kuvvetleri Komutanlığından genel maksat ve taarruz helikopterleri,
– Hava Kuvvetleri Komutanlığından deniz harekâtına taktik hava desteği, Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) uçakları ile nakliye uçakları,
– Özel Kuvvetler Komutanlığı unsurları,
– Sahil Güvenlik Komutanlığından; Arama Kurtarma Korvetleri, Sahil Güvenlik Botları, Karakol Uçakları ve Sahil Güvenlik Helikopterleri olmak üzere toplam 131 gemi, 57 uçak ve 33 helikopter ile yaklaşık 25 bin 900 personel iştirak etti.
DENİZKURDU-2019 Tatbikatı, 13 Mayıs 2019 günü, birlik ve gemilerin Karadeniz Ereğli, Umuryeri, Gölcük, Erdek, Foça, Aksaz, Mersin, İskenderun’dan hareketleri ile başlayıp; harekâta hazırlık faaliyetleri, deniz harekât görevleri ile kriz ve harp dönemine yönelik eğitimler ve fiilî silah atışları icra edildi.
Türk Deniz Kuvvetlerine ait fırkateynler, hücumbotlar ve MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen korvetler tarafından kara hedeflerine fiili atışlar, suüstü hedeflerine de atış ve denizde manevralar gerçekleştirildi.
Tatbikat kapsamında Saros Körfezi’nde TCG Salihreis Fırkateyni tarafından kara bombardımanı atışları icra edildi. Belirlenen 10 kilometre mesafedeki iki farklı hedefe atış gerçekleştirildi.

Senaryo gereği düşman
denizaltısının yeri tespit
edilerek batırıldı

Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığından ayrılan savaş gemileri, Çanakkale Boğazı’ndan geçerek, atış ve diğer eğitimler için Saros Körfezi’ndeki sahaya birlik halinde intikal etti. Gemiler daha sonra suüstü hedeflerine atış yapmak ve denizaltı savunma harbi için Kuzey Ege’ye açıldı.
Tatbikat kapsamında, savaş gemilerinden kalkan aralarında Sea Hawk’ların da bulunduğu son teknolojik 4 deniz helikopteri, tanziri düşman denizaltısını bulmak için eğitim sahasına hareket etti.

Senaryo gereği
helikopterler,
bölgede sonar daldırması
gerçekleştirdi.

Tatbikatta denizaltının helikopterler tarafından tespit edilmesi üzerine diğer savaş unsurlarıyla hücum yapıldı. Başarılı bir hücumun sonucunda düşman denizaltısı batırıldı.

Yara savunma
eğitimi gerçekleştirildi

Gölcük Deniz Ana Üs Komutanlığından ayrılan savaş gemileri, Çanakkale Boğazı’ndan geçerek, atış ve diğer eğitimler için Saros Körfezi’ndeki sahaya birlik halinde intikal etti.
Tatbikat sahasında yerini alan TCG Salihreis Fırkateyni’nde, yara savunma eğitimi de gerçekleştirildi. Bu kapsamda senaryo gereği yangın nedeniyle vücudunda yanık oluşan personele, savaş gemisinde bulunan doktor ve taşıma timi tarafından ilk müdahale yapıldı. Daha sonra sedyeye alınan yaralı, gemi içinde yer alan revire taşındı. Burada yaralıya gerekli müdahale doktor tarafından yapıldı.

Hava savunma
atışları yapıldı

Kuzey Ege’de gerçekleştirilen hava savunma atışlarında, tehdit oluşturan ve farklı açılardan savaş gemilerine yaklaşan, güdümlü mermi profili çizen drone’a atışlar gerçekleştirildi. Savaş gemilerinin gelişmiş radar sistemleriyle yeri tespit edilen hava aracı, gerçekleştirilen ana batarya nokta savunma silahlarıyla yok edildi.
21-24 Mayıs 2019 tarihleri arasında Hopa’dan İskenderun’a kadar Karadeniz, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz sahillerinin tamamını kapsayacak şekilde, tatbikata iştirak eden 85 gemi tarafından, 31 yurtiçi ve 2 yurtdışı liman ziyareti yapıldı, gemiler halkın ziyaretine açıldı.

Bunu Paylaşın