Amonyak yakıt için bunker ağı kuruluyor

MDN İstanbul

Dünyanın ilk karbonsuz amonyak yakıt bunker ağı kuruluyor. Norveç merkezli kimya şirketi Yara International, amonyak yakıt ikmali üzerine kurulmuş bir şirket olan Azane Fuel Solutions‘a 15 adet yüzer terminal siparişi verdi.

Yara International ve Azane Fuel Solutions arasında imzalanan anlaşma, İskandinavya’da karbonsuz amonyak yakıt bunker ağı kurmayı amaçlıyor. Anlaşma gereği, Azane Fuel Solutions, amonyak bunker terminallerini tasarlayıp inşa edecek ve bunları Yara’ya teslim edecek. Küresel bir gübre şirketi ve dünyanın en büyük amonyak üreticilerinden biri olan Yara ise gücünü denizcilik endüstrisine yeşil amonyak sağlamak için kullanacak.

Azane Fuel Solutions ortakları AMON Maritime ve ECONNECT Energy, lk pilot birimi geliştirmek ve inşa etmek için geçtiğimiz yıl Norveç’in Yeşil Girişimi programından kamu fonu aldı.

İlginizi çekebilir:    Geleceğin Yakıtı: Amonyak

İnovasyon projesiyle, Norveç ve Norveç Araştırma Konseyi’nden sağlanan hibelerle birlikte, pilot terminali finanse edilecek. Yara’nın Azane Fuel Solutions’a İskandinav pazarını yeterince kapsayacak şekilde 15 adet ön sipariş vermesi de bu girişimin hemen ardından geldi.

Yara’nın bunker terminalleri ya mavna tabanlı ya da kara tabanlı olarak ayarlanacak . Her iki terminal tasarımı da amonyağın güvenli depolanması, taşınması ve transferi için depolama tanklarına ve işleme kapasitesine sahip olacak. Bunker terminalleri, gemilere veya gemilerden verimli yükleme-boşaltma, ve kamyon yükleme-boşaltma seçeneği ile tasarlanacak.

Yara, 2024 yılına kadar İskandinavya’daki gemiler için yakıt olarak yeşil amonyağı kullanıma sunmayı planlıyor ve bunu anlaşmaya da ekledi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın