Amiral Makarov Fırkateyni, Korfu Adası’na gitmek için İstanbul Boğazı’ndan geçti

MDN İstanbul

Bugün öğleden önce Rusya Federasyonu Karadeniz Filosu’na ait Amiral Makarov fırkateyni İstanbul Boğazı’ndan geçerek Marmara Denizi’ne açıldı. Boğaz geçişine saat 9 gibi başlayan Amiral Grigorovich sınıfı fırkateyn saat 10.30’da Sarayburnu önlerine ulaştı.

Amiral Makarov Karadeniz Filosundaki en modern üç gemiden biri. Kızağa 2012 yılında konulan gemi 2015 yılında denize inmiş, 2017 yılında da Karadeniz filosuna dâhil olmuştu.

124,8 metre uzunluğunda ve 15,2 metre genişliğinde olan fırkateynin tam yüklü deplasmanı 4035 ton. 2 adedi Zorya DT-59; iki adedi ise Zorya DS-71 olmak üzere 4 adet gaz türbini teçhiz edilmiş olan gemi azami 32 deniz mil hız yapabilmekte.

Amiral Makarov ve diğer iki kardeş gemisinin en büyük özelliklerinden biri geminin baş tarafında topun arkasında bulunun dikey lançerde 8 adet 3M-14 Kalibr seyir füzesi taşıyabilmesidir. NATO kodlaması SS-N-30A olan bu füzeler 1,500 kilometrelik bir menzile 500 kg ağırlığında bir harp başlığı taşıyabilmekte.

Kalibr füzeleri dışında gemide öz savunma için uçaksavar füzesi ve denizaltısavar rokette bulunuyor. Fırkateynde bulunan pist ve hangar bir Ka-27 Helix helikopterinin gemiden operasyon yapmasına imkân tanıyor.

Amiral Grigorovich sınıfı gemiler yaşlanmakta olan Karadeniz Filosu için özel olarak üretildiler. Bu gemilerin inşaatı ile ilgili sözleşme 2010 yılında Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı ile Yantar Tersanesi arasında imzalanmıştı. Sınıfın ilk gemisi olan Amiral Grigorovich 2015 yılında Karadeniz Filosuna katılmıştı.

Rus kaynaklar, Amiral Makarov fırkateyninin Korfu adasının Rus ve Osmanlı Birlikleri tarafında 1799 yılında Fransızlardan geri alınmasının 200’üncü yıl dönümü için yapılacak kutlamalara katılmak üzere bu adaya gideceğini belirttiler. Rusya Federasyonu Deniz Kuvvetleri’ne bağlı bir gemi her sene bu kutlamalara katılmak üzere Korfu Adası’nı ziyaret ediyor.

Bunu Paylaşın