Amerika LNG ihracatında yine zirvede

MDN MEDIA

Amerikan Enerji Bilgi Ajansı (EIA)’na göre, Amerika dünyanın en büyük sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatında bu yılın ilk altı ayında tekrar zirveye oturdu

2022’de Rusya’nın Avrupa ülkelerine LNG ihracatını keseceği haberi üzerine alternatif arayışına giren ülkeler, gaz ihracat açıklarını Amerika’dan aldıkları gazla kapatarak, Amerika’yı gaz ihracatında yukarıya taşımışlardı.

Amerika Enerji Dairesi (DOE)’ne göre, bu yıl da bu trendine devam eden Amerika, haziran ayı boyunca günde ortalama 11.6 milyar cubic feet (bcf/d) aşırı dondurulmuş gaz ihracatına devam ederek oranlarını geçtiğimiz yıla göre yüzde 4 artırdı.

EIA, bu yükselmenin en büyük sebeplerinden birinin, Amerika’nın ikinci en büyük ihracatçısı Freeport LNG’nin 2022 haziranında çıkan yangından sonra bu yılın ikinci yarısında kapılarının tekrar açması olduğunu ekledi.  Ancak, veri analiz şirketi LSEG, Freeport LNG’nin düşük gaz alımı nedeniyle son dört gündür üretiminin düşük olduğunu belirtti. EIA’ya göre, Avustralya 10.6 Bcf/d ile dünyanın ikinci en büyük ihracatını yaparken, Katar’ın 10.4 Bcf/d ile hemen arkasında.

2022’de olduğu gibi, Avrupa ülkeleri, yılın ilk yarısında Amerikan ihracatının yüzde 67’sini oluşturarak, gaz ihracatında ilk tercihleri olarak Amerika’yı tercih etti.

Reuters

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın