Altın çağı ne kadar sürecek?

MDN İstanbul

Dünyada birden çok faktörün bir araya gelmesi altının yıldızını giderek parlatıyor.

Koronavirüs salgınının seyrindeki ağırlaşma, ABD-Çin konsolosluk kapatma gerginliği, borsaların yorgunluk işaretleri vermesi, AB’nin önemli kilometre taşlarından biri olarak ortak borçlanma ve yardımlaşma paketine evet demesi, ABD’de hazırlıkları süren ikinci trilyon dolarlık teşvik paketi, yaklaşmakta olan ABD başkanlık seçiminde Demokratlar’ın adayı Biden’in anketlerde önde çıkması “altın dostu” bir küresel atmosfer oluşturdu. Altın fiyatları, 2011 yılından bu yana ilk kez ons başına 1,900 dolar seviyesinin üzerine çıktı ve aynı yıl gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesine biraz daha yaklaştı. Eylül 2011’deki rekor seviyesi 1,920.30 doları yakalamasına sadece 20 dolar kaldı. Bu düzeyi ile altın 2020 yılındaki primini yüzde 24’e çıkardı. Türkiye’de ise gram altının fiyatı, yıl başındaki 290.39 TL’nin üzerine doların artışını ekleyerek 417.67 liraya çıktı ve 7 ayda yüzde 43.8 prim yaptı.

‘Altın fiyatları 2 bin dolara ulaşabilir’
Peki ama altın fiyatlarındaki bu tırmanış ne kadar ve nereye kadar sürecek? Bu sorunun yanıtını uluslararası kurumların konuyla ilgili uzmanlarının açıklamalarında bulmak mümkün. Ekonomistlere göre, negatif reel faizler, zayıflayan dolar, sağlık krizinin ekonomik maliyetine ilişkin endişeler ve jeopolitik belirsizlikler hem altın hem de gümüşü son 10 yılın en büyük yıllık kazancını gerçekleştirmeye yöneltti. UBS Group AG, düşük faiz ortamında metalin çeşitlendirici olarak kalitesine dikkat çekerek, altın için kısa vadeli fiyat tahminini yükseltti ve metalin eylül sonuna dek ons başına 2,000 dolara ulaşabileceğini öngördü. Bank of America stratejistleri, EPFR Global’in verilerini işaret ederek, değerli metaller fonlarına 22 Temmuz haftası 3,8 milyar dolar ile tarihin ikinci en büyük haftalık girişinin gerçekleştiğini bildirdiler.

Ralli 2021 yılına sarkabilir
Mobius Capital Partners’ın kurucularından dünyaca ünlü yatırımcı Mark Mobius ise altın fiyatlarına ilişkin, “Faizler sıfır ya da sıfır seviyesi yakınında olduğu zaman, altın sahip olunması cazip bir araçtır, zira altından faiz elde edememe endişeniz olmaz ve altın fiyatının piyasalarda belirsizliğin artması ile birlikte yükselmesini beklersiniz. Şimdilerde altın alıyorum ve almaya devam edeceğim, çünkü altın gerçekten yükselişte ve oldukça iyi gidiyor,” değerlendirmesinde bulundu. Bloomberg Intelligence analisti Eily Ong ise “Altındaki ralli, faizlerin uzun süre düşük kalacağı bir ortamda artan jeopolitik risklerin etkisiyle dolardaki gevşemeye bağlı olarak 2021 yılına sarkabilir,” notunu düştü.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın