Almanya’dan Türkiye’ye silah ambargosu

MDN İstanbul

Fotoğraf: Reuters
Almanya Dışişleri bakanı Heiko Maas, deniz kuvvetlerinde kullanılanlar hariç Türkiye’ye silah satışını durdurduklarını açıkladı.

Almanya’nın General Anzeiger gazetesine gündem hakkında değerlendirmelerde bulunan Maas Almanya’nın Suriye ve Lübnan savaşlarına müdahil olan Türkiye’ye silah satışını neden tümden kesmediğine yönelik soru üzerine, ’Türkiye Almanya’dan Suriye savaşında kullanabileceği silahları alamayacak. Artık sadece deniz kuvvetlerinde kullanılan silahların satışını yapacağız,’’ yanıtını verdi.

Denizaltı satışı hakkında konuşan Maas, Türkiye’nin bir NATO müttefiki olduğunu ve Ankara’nın ittifakı korumak adına görevler üstlendiğini ancak Suriye’de yapılanların kendileri tarafından kabul edilemeyeceğini ve bu nedenle artık Türkiye’den gelen pek çok silah talebinin reddedildiğini söyledi.

Muhalefetin Türkiye’ye tümden silah ambargosu uygulanması talebi hakkında konuşan Maas, ‘‘Bu bir NATO müttefikine karşı atılmış çok ciddi bir adımdır,’’ dedi.

Libya konusunda sık sık Türkiye’ye karşı ağır eleştirilerde bulunan Maas, AB’nin Libya’ya karşı uyguladığı silah ambargosunu ihlal eden ülkelere ve şirketlere karşı uygulayacakları yaptırım planları hakkında, ‘‘Libya’ya üçüncü ülkelerin talimatlarıyla silah gönderen şirketlere AB yaptırımları uygulanması konusunda Almanya, İtalya ve Fransa olarak mutabakata vardır. Bundan sonuç alamazsak, silah ambargosunu ihlal eden devletlere karşı da yaptırım uygulamaya hazır olmak zorundayız,’’ dedi.

Geçtiğimiz ay açıklanan silah satış istatistiklerine göre, Türkiye’nin 2019 yılında savunma sanayii alanında Almanya’dan yaptığı ithalat tutarı 344,6 milyon euro ile 2018 (242,8 milyon euro) yılına oranla 100 milyon eurodan fazla artış gösterdi. Alman yetkililer bu durumun nedeni olarak denizaltı silahlarının pahalı olmasını gösterdi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın