Alman düşünce kuruluşundan Türk Savunma Sanayi övgüsü

MDN Editör

Alman düşünce kuruluşu Bilim ve Politika Vakfı (Stiftung Wissenschaft und Politik) Türkiye’nin savunma sanayi alanındaki gelişimine dair yayımladığı makale ile dikkat çekti. Makale Türkiye’nin savunma alanında küresel bir ihracatçı olacağını öngörüyor

Türkiye küresel bir silah ihracatçısı olma yolunda başlıklı makalede Türkiye’nin savunma sanayi alanında yaptığı yatırımları stratejik açıdan değerlendiren Jens Bastian, Türkiye tarafından üretilen savunma sanayi ürünlerine de övgüde bulundu.

Türkiye’nin savunma alanında üretim kapasitesini artırdığını ve bu alanda başarı gösterdiğini ifade ederken bunun için nasıl bir yol izlediğine de değinen Bastian, Türkiye’nin savunma sanayi yatırımlarını geliştirmek için temel olarak üniversite, Teknopark ve StartUp işbirlikleri ile sistematik biçimde “know-how” geliştirmek, üretimde daha az dışa bağımlı hale gelerek üçüncü taraf ülkelerden ithalatı düşürmek ve ihracat kapasitesini yükseltmek olan bu üç ana başlığa dikkat çekiyor.

Türk savunma sanayi yatırımlarının başarısından övgü ile bahseden Bastian, Türk savunma sanayi son on yılda hızla gelişti ve ürünleri askerî yeteneklerini defalarca kanıtladı. Türk şirketi Baykar’ın Bayraktar TB2 insansız hava araçları ve TUSAŞ’ın ürünleri çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Rus işgalinden sonra Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri Dağlık Karabağ’da Ermenistan ile yaşanan çatışmada ve ayrıca Suriye, Kuzey Irak ve Libya’da bu İHA’ları kullandı. Ancak insansız hava aracı, Türk savunma politikasında yeni bir dönemin başladığının sadece en görünür işareti. Savunma sanayi ve onun etrafında gelişen inovasyon ekosistemi Türkiye’yi bir teknoloji ülkesi olarak konumlandırmayı amaçlıyor. Bu durum NATO ortakları için Ankara ile işbirliğinde yeni güvenlik politikası zorlukları ortaya çıkartıyor. Ankara’ya savaş uçağı teslimatının Washington veya Berlin tarafından engellenmesi, Türkiye’nin silahlanma politikasının stratejik olarak yeniden yönlendirilmesini daha da güçlendirebilir” ifadelerini kullandı.

Stiftung Wissenschaft und Politik- Deutsches Institut für Internationale Politik und Wissenschaft

Bunu Paylaşın