Al bayraklı Nemtaş

MDN İstanbul

Nemtaş’ın kuruluş amacı, eski bir İş Bankası iştiraki olan İzmir Demir Çelik Sanayi A.Ş.’nin (İDÇ) ithalat ve ihracat sevkıyatı için limancılık hizmeti vermekti. Yıl 1981’di. 1995’te M/V NEMTAŞ dökme yük gemisini satın alan Nemtaş böylece armatörlüğe adım attı.
Geçtiğimiz kasım ayında gemi alımı yapılarak filonun biraz daha genişletilmesine karar verildi. Nemtaş Genel Müdürü Süha Aktaş gelecek planlarını kısaca “Amacımız modern gemi filomuzu büyütürken aynı zamanda faaliyet alanlarımız içinde bulunan acentelik, gemi işletmeciliği ve gemi kiralama konularına da yoğunlaşmak” diye açıklıyor.

Bayrak ve personel tercihini ‘yerli’den yana kullanan Nemtaş Denizcilik filosunu genişletiyor

Odak: Armatörlük
Nemtaş’ın 1995’te bir dökme yük gemisiyle çıktığı armatörlük yolculuğu heyecan verici bir başarı öyküsüne dönüştü. Önce, İDÇ’nin 1995-1999 yılları arasında kendi yüklerinin nakli için aldığı M/V İDÇ-1, İDÇ-2 ve İDÇ-3 gemilerinin işletmesini üstlenerek filo oluşturmaya giden yolda ilk adımı attı. 1997’de ISO 9001:2000 kalite belgesini alarak işini iyi yapmakta iddialı olduğu mesajını verdi. 2001’de Petrol Ofisi’nden 6.500 DWT’lik üç gemi alarak tankerciliğe başladı. Sonraki yıllarda da çeşitli gemi alım ve satımları yapılarak filo bugünkü şeklini aldı.
Nemtaş’ın filosunda şu anda 4’ü dökme yük, 1’i kuru yük olmak üzere 5 adet gemi bulunuyor. Filonun kapasitesi 206 770 DWT. Ayrıca, 1 adet dökme yük gemisiyle 1 adet tankerin de işletmeciliği yürütülüyor.
Nemtaş Denizcilik son alımını geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. Alınan PINAR-K bir Türk armatörüne aitti ve Türk bayrağı taşıyordu. Genel Müdür Süha Aktaş başlangıçta alımın mutlaka bir Türk firmasından yapılması yönünde bir düşüncelerinin olmadığını söylüyor. Handymax ve supramax gemilerden oluşan dökmeci filosunun fiziksel özelliklerine uygun bir gemi arayışına girilmiş önce. Ama, istenen özelliklere uygun olduğu tespit edilen PINAR-K’nın hem saygın bir Türk armatöre ait olması hem de Türk bayrağı taşıması tercihlerini etkilemiş.

26 AĞUSTOS
PINAR-K, Nemtaş filosuna 26 AĞUSTOS ismiyle katıldı. 2002 Filipinler yapımı olan kuru yük gemisi 52.355 DWT’lik.
26 AĞUSTOS’un da filonun diğer gemileri gibi çalışma sahası açısından herhangi bir kısıtlaması yok, yani dünyanın her yerine çalışabilecek durumda. Süha Aktaş, “Bütün gemilerimiz Türk bayrağı taşımaktadır. Bayrağımızı 13 yıldır dünya denizlerinde gururla dolaştırıyoruz ve insan, çevre ve kalite odaklı işletmecilik anlayışı ile ülkemiz bayrağının gri listeden beyaz listeye geçişine katkı sağlayabilmek için var gücümüzle çalışıyoruz” diyor. Nemtaş sorunsuz bir filoya sahip ve de sorunsuz kalmakta iddialı bir gemi işletme anlayışı sergiliyor.
26 AĞUSTOS’un personeli tümüyle Türk. Çin’in Qinhuangdao limanında teslim alındıktan sonra Nemtaş’ın havuzundaki personelle donatılmış. Nemtaş yabancı personel kullanmayı düşünmüyor. Çünkü gemilerinin zaten her birinin kendi alanında uzman kaliteli bir ekip yönetiminde bulunduğu iddiasına sahip.
Yeni geminin değişen piyasa şartlarına göre spot, time charter veya navlun bazında çalıştırılması düşünülüyor.

Yaklaşım farkı
Ülkemizde özellikle son yıllarda gemi fiyatlarının müthiş yükselmesi üzerine daha çok yap-sat yaklaşımını benimseyip paradan para kazanma mantığıyla yatırım yapan armatörlük firmaları var. Bu noktada, bir İş Bankası iştiraki olan Nemtaş Denizcilik’in yaptığı alım ile, armatörlük, gemi işletmeciliği ve gemi kiralama – brokerlik alanlarına odaklanmayı amaçladığını duyurması ilgi çekiyor. Süha Aktaş yap-sat yaklaşımının Türk deniz ticaretine etkileri konusunda yorum yapmayıp, firmanın kendi yaklaşımını “Nemtaş olarak misyonumuzun armatörlük olduğunu düşünüyoruz ve yatırımlarımızı filomuzu büyütme yönünde yapıyoruz” diyerek açıklıyor.

Bunu Paylaşın