Akdeniz’e üçüncü sondaj gemisi geliyor

MDN İstanbul

İstanbul’da düzenlenen 3’üncü Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Zirvesi’nde konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Üçüncü sondaj gemisini İngiltere’den alıyoruz, birkaç hafta içinde Türkiye’de olacağını söyleyebilirim,’’ açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin halihazırda Akdeniz’de Fatih ve Yavuz isimlerinde iki adet sondaj gemisi bulunuyor.

Fatih Sondaj Gemisi
2017’de Norveç merkezli Odfjell Drilling şirketinden satın alınan Fatih Sondaj Gemisi, Güney Kore’de üretildi ve 9 yaşında. 229 metre boyunda olan Fatih, 12 bin 200 metre derinlikte çok yüksek basınç altında deniz sondajı yapabilme becerisine ve aktif konumlanma teknolojisine sahip. Çift kulesi bulunan gemide eş zamanlı 2 sondaj operasyonu sürdürülebiliyor. Fatih deniz tabanını gözetleyebiliyor ve gemide hidrotermik operasyonlar yapabilen uzaktan kumanda edilebilir iki sualtı robotik denizaltı aracı bulunuyor. Üzerinde 210 personel barındıran Fatih’te transfer için iki helikopter pisti ve üç destek gemisi mevcut.

Yavuz Sondaj Gemisi
2018’de Bermuda merkezli sondaj şirketi Golden Close Maritime Corp.’dan satın alınan Yavuz Sondaj Gemisi Güney Kore’de üretildi ve 9 yaşında. 230 metre uzunluğa sahip Yavuz, 12 bin 200 metre derinliğe kadar çok yüksek basınç altında ve dinamik pozisyonlama sistemi sayesinde yüksekliği 6 metreye kadar olan dalgalarda dahi sondaj yapabiliyor. Aktif bir konumlardırma sistemine sahip olan Yavuz, aynı zamanda çalışmalarını çevreye zarar vermeden gerçekleştiriyor. Çift kulesi bulunan gemide eş zamanlı 2 sondaj operasyonu sürdürülebiliyor. Üzerinde 140 personel barındıran Yavuz’da spor ve sinema salonu, dinlenme odaları ve tam zamanlı bir doktorun görev aldığı 4 yataklı mini bir hastane de yer alıyor.

Akdeniz’de sondaj çalışmalarında bulunan gemiler Türk Deniz Kuvvetleri koruması altında faaliyetlerini sürdürüyor.

Bunu Paylaşın