Akçakese sahilinde Kıyı Kanunu ihlali

MDN İstanbul

İstanbul’un Karadeniz sahil şeridinde bulunan Şile’ye yaklaşık 17 kilometre mesafede bir sahil köyü olan Akçakese plajı, turizmden rant sağlamak isteyen kişiler tarafından gasp ediliyor. Akçakese Köyü halkı, halka açık olan sahile giriş izni verilmediğini, imar planlarının uygun olduğu alanlar dışında, kayalıkların ve kumun tahrip edilerek sahilde turizm amaçlı onlarca loca tipi yapıların inşa edildiği iddia ediyor.

7121 sayılı Kıyı Kanunu’nun 6’ncı Maddesi gereği; kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez.

‘‘Sahilimizi kurtarmak için hukuk mücadelesi başlatacağız’’
Konuyu doğa ve jeolojik miras katliamı olarak değerlendiren köy halkı, “Akçakese plajının üst kısmında yer alan bir arsa sahibi, kendi arazisine otel inşa etmeyi planlamakta ve oteli için halkın kullandığı sahili kapatmış bulunmaktadır. Kişi, iddiasına göre sahili 30 yıllığına belediyeden kiraladığını iletmiştir. Ancak Kıyı Kanunu’na göre plaj kısmı halka ait ve plaj üzerine bir yapı kurulması yasaktır. Maalesef şu anda sahilimiz bu kişi tarafından tahrip edilmiş; tüm sahil şeridine loca tipi onlarca yapı inşa edilmiş, foseptik çukurlar açılmış ve beton dökme işlemleri yapılmıştır. Akçakese sakinleri olarak bu yapılaşmayı kabul etmiyor ve sahilimizi kurtarmak adına hukuk mücadelesi başlatmaya hazırlanıyoruz.
Sahilimizde bulunan kayalıklar sit alanı olup, jeomiras ilan edilmiştir. Aynı zamanda koruma altında olan kum zambaklarına sahiptir. İlgili firma tüm bu güzellikleri yok etmiş ve büyük bir suç işlemiştir. Bizler de bu katliama bir dur demek istiyor; sahilimizin özerk kişiler tarafından daha fazla yağmalanmasına izin vermemek için sesimizi duyurmaya ve bu yolsuzluğu önlemeye çalışıyoruz. Sahilimizin korunması adına köy halkı olarak tüm çevre mücadelemizi verecek ve eski haline kavuşması için elimizden geleni yapacağız,” açıklamasını yaptı.

Akçakese Plajı

 

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın