Akar, Çek mevkidaşıyla buluştu

MDN MEDIA

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile iki ülke arasındaki savunma ilişkisini güçlendirmeyi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgali dahil olmak üzere bölgesel güvenlik gibi konuları görüştüğü toplantının ardından temaslarına Çekya’nın başkenti Prag’a geçerek devam etti.

Askeri tören düzenlenen Vaclav Havel Havalimanı’nda Bakan Akar’ı Çekya Savunma Bakan Yardımcısı Daniel Blazkovec, Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Egemen Bağış ve diğer yetkililer karşıladı. Büyükelçilik Rezidansı’na geçen Bakan Akar, Büyükelçi Bağış tarafından onuruna verilen resepsiyonda Türk toplumu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi.

“Nereye giderseniz gidin, bir Türk ile karşılaşırsınız.”

Yurt dışında yaşayan Türklerin başarılarından duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başlayan Akar, “Nereye giderseniz gidin, hangi ülkeyi ziyaret ederseniz edin mutlaka bir Türk ile karşılaşırsınız. Türklerin bir araya gelerek oluşturdukları toplulukları ve bu toplulukların başarılarını görürsünüz. Bununla ilgili en önemli konu da bu toplulukların gerekli bağlantıları kurarak Türkiye’nin sesini, haklı olduğumuz tezlerimizi tüm dünyaya duyurmasıdır” diye konuştu.

Resepsiyonun sonunda gündeme ilişkin soruları da yanıtlayan Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri ve komuta kademesine aleyhinde söylemler ile yerli ve milli savunma sanayiine yönelik açıklamaları eleştirdi.

“İHA/SİHA’lar’a çamur atanları kınıyoruz”

Akar, “Son dönemde Türk Silahlı Kuvvetleri sinsi siyasi kaygı ve gayelerle, fitne ve fesatla tartışmaların içine çekilmeye çalışılmaktadır. Anlamsız bahanelerle TSK’nın komuta kademesini hedef alanları, haksız ve ölçüsüz açıklamalarla kendi siyasi polemiklerine konu etmek isteyenleri, TSK’nın başarılarında büyük pay sahibi olan İHA/SİHA’lar ile onları üretenlere çamur atanları kınıyoruz ve asil milletimizin takdirlerine havale ediyoruz” dedi.

İsveç’e çağrı: Teröre sessiz kalmayın

İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine ilişkin sürece yönelik soru üzerine de Akar, Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikasını desteklediğini belirtti.

Haziran ayında Madrid’de imzalanan muhtırayı hatırlatan Akar, “İsveç ve Finlandiya’nın memorandumdaki taahhütlerini yerine getirmediklerini takip ediyoruz. Terör örgütlerine yönelik desteğin sonlandırılması ve ihracat kısıtlamalarının kaldırılması konularında somut adımlar bekliyoruz. Özellikle terörle mücadele Türk kamuoyu tarafından hassasiyetle takip edilen bir konu” diye konuştu.

Stokholm’deki provokasyonuna yönelik soruya da Bakan Akar, “NATO’ya girmek isteyen bir ülkede 70 yıllık NATO üyesi bir ülkenin Cumhurbaşkanına karşı terör örgütü destekçilerince gerçekleştirilen iğrenç eylemi şiddetle kınıyoruz. İsveç’i derhal tedbir almaya davet ediyoruz. Buna sessiz kalınması mümkün değildir. Oradaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz” yanıtını verdi.

Bölgesel savunma, güvenlik ile savunma masaya yatırıldı

Törenin ardından Akar ve Cernochova, bakanlık binasına geçerek, heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

Görüşmelerde, ikili ve bölgesel savunma, güvenlik ile savunma sanayisinde işbirliği konularındagörüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın