Afrika’nın merhamet seyyahları: Mercy Ships

MDN İstanbul

MERCY SHIPSAfrika’da yardıma muhtaç ve temel sağlık hizmetlerinden mahrum insanlara tamamen gönüllülerden oluşan bir ekiple 1978 yılından bu yana bölge bölge gezdirdiği hastane gemileriyle sağlık hizmeti sunan Mercy Ships’te gönüllü çalışan ilk Türk olan Cenk Sözer üçüncü mühendis olarak hizmet sunduğu kurumun gemisi Global Mercy’deki deneyimlerini ve ülkemizden daha fazla gönüllünün neden bu gemilerde olması gerektiğini MarineDeal News okuyucuları için anlattı

 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz, Mercy Ships ile nasıl tanıştınız?

 

Ben bir gemi zabitiyim. 2001 yılında mezun olduğumdan beridir de sektördeyim. Kariyerime Türkiye’de başladım. 10-11 sene yurt dışında yaşadım. MAN firmasında çalıştım. 2019 sonunda da gelip ortaklarımla beraber Schore Marine&Power Engineering kurduk. Aynı işlere devam ediyorum.

 

MAN’da çalışırken Mercy Ships’den haberim oldu. MAN onlara yedek parça ve motor konusunda destek oluyordu. Ben de bir gün gidip bu işi yapacağım dedim. Bu sene haziran ayında nasip oldu. 1,5 ay Senegal’de demirlemiş Global Mercy gemisinde üçüncü mühendis olarak görev yaptım.

 

Mercy Ships nedir?

 

Mercy Ships gemileri yüzer birer hastane. Afrika’da yardıma muhtaç ve sağlık hizmetlerine ulaşamayan insanlara yardım etmeyi benimsemiş bir kuruluş. Hiçbir maddi amaç gütmeden, tamamen yardım amaçlı işleyen bir kuruluş. Gemilerin üzerindeki bütün çalışanlar gönüllülük esasına göre çalışıyor. Bu şekilde hizmet veriyor.

 

Şu anda aktif iki gemi var Africa Mercy ve Global Mercy. Africa Mercy eski bir gemi, neredeyse 40 yaşında. Global Mercy ise son teknoloji bir gemi. Africa Mercy de yakın bir zamanda komple bir modernizasyona geçecek.

 

Kuruluşla nasıl iletişime geçtiniz? Çalıştığınız ortamdan bahseder misiniz?

 

Web sitesi üzerinden başvuruda bulundum ve çok hızlı bir şekilde kabul edildim. Sistem herkese açık ama pozisyonuna göre daha da açık olabiliyor. Normalde temizlik personelini veya mutfak personelini 1 yıldan aşağı kabul etmiyorlar. Ancak mühendislik hizmetleri gibi teknik hizmetlerde kısa süreli başvurular da kabul edilebiliyor.

 

Global Mercy, 4 tane jeneratörü olan elektrikle çalışan bir gemi. İki pervanesi var. Normalde bir gemide bir çarkçı başı, bir mühendis bir de ikinci, üçüncü belki 4’üncü mühendis olur. Elektrikçi, yağcı, silivi vs., 7-8 kişilik bir personel vardır. Bu gemilerdeyse yine bir çarkçı başı ve bir mühendis var ancak 3 tane üçüncü, 3 tande de 4’üncü mühendis var. Bunların hepsi de okullarından mezun olmuş ve stajyer seviyesinde mühendislerden oluşuyor. Biz oraya İngilizce bilen öğrencilerden başlayıp stajyerler gönderebiliriz.

 

Gemide çok güzel bir çalışma ortamı var. Stajyer olarak gidenlere teknik bir bilgi birikiminden öte insani açıdan da oldukça önemli ve global anlamda çok iyi bir kariyer başlangıcı olur.

 

Gemide herkes arkadaş canlısı ve açık fikirli. Herkes sizi sevgiyle karşılıyor. Ulvi bir amaç için orada oluyorsunuz ve bunun faydasını da kaldığınız süre boyunca görüyorsunuz. Herkes birbirine yardımcı oluyor.

 

Ameliyat olmuş ve iyileşmiş hastaları gemiden uğurlarken o anda işi olmayan bütün personel toplanıyor ve çıkışta alkışlıyor.

 

Biz Senegal’de Dakar’daydık. Boş zamanlarımda gezme fırsatım da oldu. Buradaki insanlar o kadar uzun zamandır sömürülmeye alışmışlar, fakirlik iliklerine kadar işlemiş. Mercy Ships’i çok seviyorlar ve her kapı size açılıyor.

 

Mercy Ships

 

Mercy Ships’e başvuru şartları nelerdir?

 

Mercy Ships finansal destek sağlamıyor. 1-2 yıl üzeri görevlerde sağlıyor. Bu da ne demek? Uçak biletinizi kendiniz alacaksınız, orada harcayacağınız parayı cebinizde bulunduruyor olmanız gerekiyor. Pandemide kalkmış ama normalde aylık 200 dolarlık yemek ve konaklama parası da istiyorlar. 2023’te tekrar başlayacak. Bir seneden fazla kalacak olanlardan ücret alınmıyor ve aylık 1000 dolar ödeniyor.

 

Uzun süreli kalanlar için ailelerini yanlarına alma imkânı da tanınıyor. Gemide akademi var. Çocuklar için lise seviyesine kadar eğitim imkânı var.

 

Mercy Ships’in 15-20 ülkede ofisi var. Ülkemizde henüz yok. Amerika’da Mercy Ships’in vereceği bir sertifikayla bağış kampanyası açılabiliyor. İnsanlar bağış kampanyasına gelen yardımlarla bu gemilerde gönüllü olarak geçirecekleri süreleri finanse edebiliyorlar.

 

Web sitesi üzerinden başvuru yapılabiliyor. Kısa bir form doldurduktan sonra cevap geliyor ve online bir görüşmeye tabi tutuluyorsunuz. Bu değerlendirmeden sonra evrak gönderme süreçleri başlıyor. Sağlıkla ilgili birçok test göstermeniz ve pek çok aşı yaptırmanız gerekiyor. Bunlar da oldukça maliyetli. En sonunda kabul edildiğinize dair bir belge ve kontrat gönderiliyor. Buna göre biletinizi alıp sisteme yüklüyorsunuz. Ayrıca, Covid-19 için aşı belgesi ve test istiyorlar.

 

Mercy Ships’e partner olmak için yılda 250 bin dolar değerinde bağış veya aynı değerde makine desteği sağlamanız gerekiyor.  Ayrıca maddi desteğin haricinde Mercy Ships’e yardım için yedek parça desteği de sağlanabilir.

 

Oluşum hakkında neler söyleyebilirsiniz?

 

Oluşumu internet ortamından okuyanlar sanki bir Hristiyan misyonerlik hareketiymiş gibi düşünebilirler. Orada kimsenin dini inançlarına karışılmıyor herhangi bir baskı yapılmıyor. Herkesi kucaklayan bir yapı var. Buradaki amaç tamamen tedaviye ulaşamayan insanlara tedavi sağlamak. Bu insanlar bizim ufacıkken fark edip aldırabildiğimiz bir yağ bezesini dahi aldıramıyor ve bunlar büyüdükçe yüzlerini ve vücutlarını deforme eder hale geliyor. Afrika kültüründe de bu tarz hastalar lanetliymiş gibi görülüp toplumdan dışlanıyor. Bu gemilerde en çok bunlar gideriliyor. Ayrıca, doğuştan ve sonradan olma fiziksel bozukluklar düzeltiliyor. Katarakt ameliyatları yapılıyor. Katarakttan gözleri kapanmış ama 1 saatlik ameliyattan sonra görmeye başlayan çok insan oldu. Tek seferde kesin çözüm getirilebilecek hastalıklar tedavi ediliyor. Uzun tedavi gerektirecek kanser gibi hastalıklar ise kabul edilmiyor. Çünkü gemiler bölge bölge geziyor.

 

Bir bölgede tedaviye başlamadan 1 sene önce hizmet verilecek devletle anlaşılıyor ve kara ekipleri köy köy, şehir şehir, kasaba kasaba gezip lokal dilleri konuşan insanlarla bulabildikleri bütün hastalara erişim sağlıyorlar ve onları bilgilendiriyorlar. Hastaların bütün ulaşım maliyetlerini karşılıyorlar. Mercy Ships bir bölgeye gittiğinde operasyon için her şey hazır hale getirilmiş oluyor. Sürecin devamı için sadece hastaların gelmesi gerekiyor. Bunların haricinde hastaneyi görüp gelen de var.

 

Mercy Ships gönüllülere neler katabilir?

 

Ben oradaki her günümün anlamlı kılmaya çalıştım. Manevi olarak çok büyük bir tatmin kattı. Günlük hayatımızda hep bir şeylerin peşinden koşturuyoruz. Maddi anlamda kazanç peşindeyiz. Aynı işi hiçbir kazanç olmadan yaparak üst katta ameliyat olan birisine katkıda bulunmak insana inanılmaz bir manevi haz sağlıyor.

 

Örneğin, Africa Mercy’de yıllardan beri çözülemeyen bir problemi bulunan bir MAN makinası varmış. Bana iletildi bu ve ben de bu sorunu gemideki mühendislerin de yardımıyla 2 günde çözdüm. Ertesi gün kendi gemime geldiğimde Çarkçıbaşı insanları topladı ve benim için dua ettiler. Gemide her şey motivasyon üzerine. Global Mercy’nin kaptanı gemide 20 senedir gönüllü olarak yaşıyormuş.

 

Mercy Ships Türkiye’de çok tanınmıyor. Ben de oraya gidip Türkiye’den geldim dediğimde çok şaşırdılar. Daha sonra öğrendik ki organizasyonun tarihindeki ilk Türk benmişim.

 

Türkiye’de Mercy Ships’in bilinirliğini artırmak istiyoruz. Ben Türkiye Ambassador’u olacağım. Kuruluşla bağlantı kuranlar bana yönlendirilecek ve ben de onlara yardımcı olacağım.

 

Gemi aynı zamanda tamamen yeşil bir gemi. Kesinlikle içinden çöp çıkmıyor. Her şey yakılıyor, 500 kişilik gemiden 1 haftada çıkan çöp oranı sadece 1 çuval.

 

Gemi üstünde herkes eşit. Yemek saatinde bile kaptan dâhil sıraya girmek zorunda. Sadece nöbetçilerin önceliği var.

 

Gemide sosyal anlamda her şey var. Sineması, kafesi, alkol yasak. Dışarı da çıkabiliyorsunuz. Kaptan limandan çıkışa karar veriyor. Belirlenen saatlerde gemide olmanız gerekiyor. Bir dakika dahi gecikseniz sizi bulmak için harekete geçiyorlar.

 

Gemide düşünülmemiş hiçbir şey yok. Uçaktan indiğiniz anda Mercy Ships bünyesi altında bütün işlemleriniz hallediliyor. Gemide insanlar sizi çok sıcak karşılıyor. Herkes çok açık fikirli.

 

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır

Bunu Paylaşın