Afrika’nın ilk elektrikli limanı

MDN İstanbul

Hollanda merkezli liman işletmecisi APM Terminals ve Fransa merkezli limancılık şirketi Bolloré Ports arasındaki ortak girişim sonucu inşa edilen Afrika’nın ilk elektrikli limanı Fildişi Sahili, Abidjan’da hizmete başladı.

Elektrik altyapılı terminalde hizmet alan ilk gemi 267 metrelik 5770 teu kapasiteli CMA CGM Rossini oldu.

APM Terminals, Abidjan Limanı’nın Fildişi Sahili-Burkina Faso-Mali lojistik koridorundaki ticareti geliştireceğini ve yeni nesil tersaneler açısından bir öncü olacağını belirtti.

Afrikanın ilk elektrikil limanı olan Abidjan Limanı, 37,5 hektarlık alana, 1100 metre uzunluğunda rıhtıma ve 16 metre drafta sahip. Limandaki bütün ekipmanlar tamamen elektrikli ve dijital. Yılda 1,5 milyon TEU kapasitesi bulunan limanda, otomatik kapı sistemleri ve çevrimiçi tır randevu sistemi de bulunuyor.

Abidjan Limanı’nın inşası için toplamda 900 milyon Euro’luk harcama yapılırken bütçenin 510 milyon Euro’su altyapıya, 400 milyon Euro’suysa üst yapıda kullanıldı. Limandaki elektrikli ekipmanlar IMO’nun 2030’a kadar belirlediği yüzde 70 emisyon azaltma hedeflerine tamamen uyumlu olmasını sağlıyor. İleride belirlenen hedef ise yeşil elektrik kaynaklarına geçiş sağlamak. İnşa süresinde yapılan harcamannın ise 20 yıllık işletme süresi sonrasında kendisini çıkarması planlanıyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın