Adil Karaismailoğlu: 5 gemiye 5 milyon

MDN İstanbul

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu denizcilik sektörü için yürüttükleri çalışmalardan Kanal İstanbul projesine kadar pek çok konu hakkında açıklamalarda bulundu.

Karaismailoğlu, gemi imalatındaki yerlilik oranını yüzde 60’dan, yüzde 80 bandına çıkarmayı hedeflediklerini belirtirken, ‘‘500 Groston üzeri gemilerle ilgili gemi geri dönüşüm verilerine göre, Türkiye 2019 yılında 1,1 milyon groston ile Avrupa’da lider, Dünya’da da 3’üncü sırada yer almıştır. Bu miktar, 2020 yılında 1,5 milyon grostona çıkmıştır. Dünya sıralamasında 4’üncü olduk. Dünyanın önde gelen yat imalatçısı olan ülkemiz, 2020 yılı mega yat projelerinde, Dünya’da 3.ncü sırada yer almaktadır” diye konuştu.

Hurdaya Ayrılan Türk Bayraklı Gemilerin Yerlerine Yeni Gemi İnşa Edilmesinin Teşviği Yönetmeliği’ni hazırladıklarını aktaran İsmailoğlu, “Yayınlanacak yönetmelikle, en yaşlı gemilerden başlamak üzere, yeni inşa edilecek yılda 5 gemiye ortalama 5 milyon lira teşvik vereceğiz. Bunun yanında Marmara Denizi’nde kabotaj taşımacılığı yapan küçük tekneler yerine inşa edilecek gemilere de destek vereceğiz,” dedi.

Marmara Denizi’nin tamamını gemi trafik hizmetleri kapsamına alacaklarını belirten İsmailoğlu, “5 adet yeni trafik gözetleme istasyonu vasıtasıyla 2 yeni hizmet sahası oluşturulacak. Bu çalışma ile yakında yapımına başlayacağımız Kanal İstanbul’da gemi trafiğinde izlenebilecektir. Boğazlardan geçen gemilerin denetimi ile birlikte tehlikeli yük miktarının istatistiki verileri tespit edilecek,” ifadelerini kullandı.

Orto Koridor üzerinden Kanal İstanbul’un önemine dikkat çeken İsmailoğlu, “Orta Koridorun, Kuzey-Güney hattında bulunan İstanbul Dünya ticaretinin odak noktalarından birisi olmaktadır. Bugün 12 milyar ton olarak gerçekleşen ticaret hacminin yüzde 90’ı deniz yolu ile taşınıyor. Dünya ticaret hacminin 2030’da 25 milyar, 2050’de de 90 milyar ton olarak gerçekleşeceğini öngörmekteyiz. Dünyada büyüyen ticaret hacmi ve gelişen ticaret yolları dikkate alındığında Kanal İstanbul’un önemi ve aciliyeti görülecektir. Ülkemizin mevcut limanlar Rize-İyidere ve Filyos gibi liman yatırımlarının yanı sıra Kanal İstanbul ile Karadeniz’deki güç ve etkinliğini artıracaktır. Ülkemizin göz bebeği olan boğazlarımızı korumak için her türlü tedbiri almaya devam edeceğiz,” açıklamalarında bulundu.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın