Açıkdeniz platformları otonom gemilerle korunacak

MDN İstanbul

Açıkdenizlerdeki rüzgâr çiftliklerini, trafo merkezlerini ve kablo yollarını koruması amacıyla pille çalışan otonom bir koruma gemisi (Autonomous Guard Vessel-AGV) tasarlandı.C-Job Naval Architects, LISA, SeaZip Offshore Service, Sea Machines, MARIN ve eL-Tec elektrotechnologie’den oluşan bir konsorsiyum tarafından konsept tasarımı yapılan gemi, çevre dostu tahrik çözümleri ve mürettebatsız oluşu sayesinde işletme maliyetlerini oldukça düşürecek.

İnsansız olması sebebiyle mürettebat için yaşam alanı bulunmayan gemi, standart koruma gemilerine kıyasla çok daha küçük olacak ve bu sayede de pillerle çalıştırılabilecek. Ayrıca, geminin pillerinin bitmesi durumunda güneş panelleri sayesinde sürekli olarak navigasyon ve iletişim sağlanması mümkün olabilecek.

AGV, mevcut koruma gemilerinin aksine sert deniz koşullarında dahi çalışmaya devam edebilecek. Gemi, küçük boyutu, düşük itme gücüne ihtiyaç duyması ve dizel motorunun bulunmaması sayesinde minimum sualtı gürültüsü oluşturacak.

Gemiler, bataryalarını bağımsız olarak takılabilen veya mevcut bir ekipmanla yerine monte edilebilen şarj istasyonlar ile şarj edebilecek. Konsorsiyum ayrıca AGV’ler için gerekli enerjinin deniz trafosuna bağlanan kablolar yoluyla veya yerel olarak yenilenebilir yakıtlar kullanılarak üretilebileceğini de belirtti.

AGV’ler görev yaptıkları bölgelerde düzenli olarak devriyeye çıkacaklar ve sırayla şarj olacaklar. Olumsuz bir durumun oluşma ihtimaline karşı tam şarjlı bir AGV, stand-by şekilde destekleme operasyonu için hazırda bulunacak.

Otonom gemilerinin öncelikli görevi, çevrelerindeki deniz trafiğini görsel olarak, radar ve AIS verileri ile sürekli olarak izlemek ve korudukları platformların yakınına bir gemi geldiğinde çarpışmayı önleme adına yerleşik önlemler almak olacak.

Saha ihlalleri durumunda ise izinsiz giriş yapan gemi, otonom koruma gemileri tarafından fiziksel olarak sahadan uzaklaştırılabilecek ve bölgede güvenli olarak gezinebilmeleri adına bilgiler verilebilecek. Kasti ihlaller ve kaza durumlarında ise AGV’ler kanıt olarak sunmak adına video kaydı alabilecek.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın