ABS, yat sektörünü son gelişmeler hakkında bilgilendirdi

MDN İstanbul

Mega yat tasarımı ve yasal düzenlemelerle ilgili en son gelişmeleri değerlendirmek üzere ABS Türkiye tarafından ‘’Large Yachts: Design & Regulation Trends’’ konulu seminer 11 Eylül Çarşamba günü Marriott Hotel Asia’da gerçekleştirildi.
Türk yat inşa sektöründen dizayn ofisleri, yat tersaneleri, bayrak otoriteleri ve üniversitelerden çok sayıda davetlinin katılım gösterdiği seminerde; mega yat klaslama araçları hakkında hem güncel durum hem de gelişen teknolojiyle birlikte yaşanacak değişiklikler ele alındı; aynı zamanda inovatif yat tasarımında, yat sahiplerinin isteklerini yasal düzenlemelere uygun hale getirmekte yaşanan zorluklar da tartışıldı. ABS Türkiye ve Hazar Bölge Direktörü Seyfettin Tatlı, açış konuşmasında, yat ve tekne inşa sanayinin Anadolu’da 700 yıla yakın bir geçmişe sahip olduğunu ve gelişerek halihazırda 400’e yakın irili ufaklı tekne ve yat imalatçısıyla birlikte, yat üretiminde dünyada 4’üncü sıraya oturduğunu dile getirdi.
Gerek kaliteli iş gücü ve gerekse fiyat ve bölgesel avantajları daha iyi kullanarak birinci sırada olması için hiçbir engel olmadığını belirten Tatlı, ‘‘Bu sektör her sene ortalama yüzde 20 civarı büyüme kaydediyor. ABS olarak özellikle mega yat inşaatına çok önem veriyoruz ve bu sebeple ABS Türkiye Plan Onay ve Sörvey kadrolarında yat uzmanı mühendisleri istihdam ediyoruz. Bunun neticesi olarak da Türkiye’deki mega yat inşaatında 80 metreye kadar olan mevcut mega yat projeleri ile lider klas durumuna gelmiş bulunmaktayız,’’ dedi. Seyfettin Tatlı’nın açış konuşmasının ardından söz alan Türkiye Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği Başkanı Cem Seven Türk yat sanayinin dünyadaki konumu ve ihracat değerleri hakkında bilgiler verdi. Özellikle yat ihracatının tüm gemi ihracatı değerleri içinde yüzde 10 gibi bir orana sahip olmasının çok değerli olduğunu belirten Seven, bu ihracat değerlerine ilave olarak Antalya Serbest Bölgesi’nin de yat ihracatına çok büyük katma değer sağladığını dile getirdi. Türkiye’nin 2018 yılını 990 milyon dolarlık ihracat hacmiyle tamamladığını ve bunun 180 milyon dolarlık kısmının mega yat ihracatına ait olduğunu belirten Seven, ‘‘Hükümetlerin gelişimine öncelik verdiği sektörlerin başında, istihdam ve katma değer yaratması sebebiyle tekne üretiminin geldiğini görmekteyiz,’’ diyerek yat üretiminin dünyadaki önemine değindi.
Seminerde ABS’in Avrupa Yat çalışmalarından sorumlu iki uzmanı ABS Kuzey Avrupa İş Geliştirme Direktörü Christian Schack ve İş Geliştirme Müdürü Daniele Bottino, yat endüstrisine genel bakış, yat sektöründe yeni trendler ve gelişmeler, ABS’in özellikle mega yat konusundaki teknik araştırma ve geliştirme konuları hakkında bilgiler verirken; ABS Türkiye Plan Onay Bölüm Müdürü Eyüp Güveli, mega yat kuralları ve özellikle yatların dizayn plan onay işleri esnasında karşılaşılan zorlukları örnekleri ile dile getirdi. Bir yatın hacim, alan ve estetik olarak her ne kadar kuralları ve regülasyonları sağlamada zorlanmalar olsa dahi, kural ve bayrak devleti regülasyonlarını okyanus geçen büyük bir yük gemisinde olduğu gibi sağlamak gerekliliğini ancak bunlar yerine getirilirken yatın estetik ve lüks kullanım özelliklerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Güvenli, yat inşanın uzmanlık konusunun da yatı değerli kılan estetik ve lüksü sağlamak olduğunu dile getirdi.
Türkiye’de ve dünyada kendine özgü geliştirdiği yat dizaynları ile tanınan TAKA Yat Dizayn’ın sahibi Tanju Kalaycıoğlu ise bir kısmı Türkiye’de inşa edilmiş olan dünyadaki yeni trend ve ödüllü süper yatlardan örnekler verdiği sunumunda, tekne boylarının günden güne büyüdüğünü ancak değişen trendler nedeniyle sadece sıcak iklimlerde değil, Avrupa kanallarında dolaşan tekneler ve kutuplara keşif gezisi yapan mega yatlara da talep olduğunu dile getirdi. Değişen trendlerle birlikte özellikle çevreci yatların da moda olmaya başladığını belirten Kalaycıoğlu dizayn ve kurallar bütününün de tüm bu değişimlerden etkilendiğini belirtti.

Bunu Paylaşın