ABS Türkiye, dijital uygulamaların önemine dikkat çekti

MDN İstanbul

ABS Türkiye, 20 Ocak’ta İstanbul Marriott Hotel Asia’da düzenlediği Denizcilikte Dijital Uygulamalar konulu seminerde sektöre yönelik dijital gelişmeler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Seminerin açış konuşmasını yapan ABS Türkiye & Hazar Bölgesi Direktörü Seyfettin Tatlı, denizcilik sektörüne iki önemli konuda yenilik getirdiklerini ve bunların ilkinin yedi adet farklı survey tipinde kendi klaslarındaki gemilerden gelen taleplere göre ve gemilerin kayıtlı olduğu bayrak devletinin de onay vermesi ile Remote Survey (Uzaktan Survey) uygulaması olduğunu belirtti.
İkinci yeniliğin ise RIT (Remote Inspection Technogies) adı verilen, gemilerin ve deniz yapılarının sualtı kısımlarını, yük ambarları, balast ve yük tanklarının erişilmesi zor ya da tehlikeli bölümlerinde yeterlilikleri kabul edilmiş ve gerekli sertifikalara sahip uzman teknisyenler tarafından kullanılan uzaktan kumandalı ekipmanlar (ROV), insansız hava araçları (UAV-Drone), robotik paletli araçlar, uzaktan kontrollü kameralar gibi gelişmiş ekipmanların kullanılması olduğunu dile getiren Tatlı; bu uygulamanın gemilerin kontrol ve surveyleri arasındaki zaman kayıplarını azaltarak maliyeti düşüreceğini ve denizdeki, tersanelerdeki iş kazalarını engellemeye katkı sağlayacağını belirtti.
ABS’in 160 senedir kullandığı kağıt sertifikasyondan elektronik sertifikasyona geçtiğini de dile getiren Tatlı, elektronik sertifikasyon uygulamasının sadece IMO’nun FAL.5 / Circ.39 / Rev.2, “Elektronik Sertifikaların Kullanımına İlişkin Yönergeler” i kabul etmiş olan bayrak devleti ne kayıtlı gemiler için uygulandığını söyledi. Elektronik sertifikasyon işleminin erişilebilirlik ve kullanım kolaylığının yanında son derece de güvenli bir sistem olduğunun altını çizen Tatlı, e-sertifikaların dijital imza ve benzersiz bir takip numarası (UTN) ile güvence altına alınmasının yanında, elektronik olarak yerel dosyalarda saklanabilir veya yazdırılabilir olduğunu ama bu kopyaların sadece referans amaçlı kullanılabileceğini ve asıl geçerli olan belgenin ise dijital ortamda üretilmiş olan e-sertifika olduğunu açıkladı.
Sertifikalar, ABS çevrimiçi korumalı veri tabanında yayınlanacak, böylece ilgili tüm taraflar en son sertifikalara dünyanın her yerinden erişebilecek.
Seminerde ABS’in Dijital Çözümler Departman yöneticileri Senior Başkan Yardımcısı Kash Mahmood ve Başkan Yardımcısı Dr. Christina Wang’ın önderliğinde ABS Merkez Ofis katılımcıları Seth Collins, Lance Suvans ve Meenakshi Bhatia da kendi uzmanlık konularında denizcilikte dijital yenilikler ve uygulamalarının faydaları ile ilgili sunumlar yaptılar.
Önceden öngörülen bakım programı ile denizcilikteki doğru iş kararlarının geliştirilmesinde bilgi ve dijital teknolojinin kullanımının önem kazanacağının kaçınılmaz bir geçek hatta zorunluluk olduğunun vurgulandığı seminerde; dijital sistemlerin
devreye girmesiyle ve önceden tahmin metotlarının kullanılmasıyla birlikte hatalardan doğacak kayıp zaman ve kayıp enerjinin önüne geçileceğinin de dikkate alınması gerektiği belirtildi.
Bunu Paylaşın