AB, 2027 sonuna kadar Rus doğalgazı ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatını yasaklamayı hedefliyor
AB, 2021’den bu yana Rusya’dan yaptığı enerji ithalatını önemli ölçüde azalttı. Avrupa Komisyonu'nun önerisi ile AB'nin 2027 sonuna kadar Rus doğalgazı ve sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalatını yasaklaması hedefleniyor.
Komisyonun bu öneriyi bugünlerde yasa teklifi olarak sunması bekleniyor. Avrupa Birliği Enerji Komiseri Dan Jørgensen, güçlü desteği gerekçe göstererek AB Komisyonu’nun 17 Haziran Salı günü (bugün) konuyla ilgili yeni bir yasa teklifi sunacağını açıkladı.
Eski doğu bloku ülkelerinden Macaristan ile Slovakya, Avrupa'nın Rus doğalgazı ve petrolüne bağımlılığını nasıl aşamalı olarak sona erdireceğini özetleyen AB metnine destek vermeyi reddetti. Ancak, teklif bu 2 ülkenin onayı olmadan da geçebilir.
Avrupa Komisyonu’nun, yasağın daha geniş bir çoğunlukla kabul edilebilmesini sağlamak için yasal dayanağı güçlendirilmiş çoğunluk esasına göre belirlemeyi planladığı belirtildi. Bu tür bir çoğunluk, AB’nin 27 üyesinden en az 15’inin ve toplam nüfusun en az yüzde 65’inin desteğini gerektiriyor.
Polonya “yenilenebilir enerjiye yatırım” dedi
Polonya İklim ve Çevre Bakanı Paulina Hennig-Kloska, Avrupa’nın enerji güvenliği egemenliğine bağlı olduğunu belirterek, “Ortaklıklarımızı çeşitlendirmeli, altyapıyı güçlendirmeli, yenilenebilir enerjiye yatırım yapmalı ve tek enerji piyasasını tamamlamalıyız. Şimdi harekete geçmenin zamanı. Bunu acı yoldan öğrenmeye devam ediyoruz” diye konuştu.
Macaristan “ulusal yetkiye müdahale” olarak görüyor
Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó ise sosyal medya paylaşımında, “Macaristan, Avrupa Komisyonu’na Rus gazı ve petrolünü yasaklamaya yönelik planı ilerletme çağrısı yapan Konsey sonuçlarını veto etti. Enerji politikası ulusal bir yetkidir ve bu öneri egemenliğimizi ve enerji güvenliğimizi tehlikeye atmaktadır. Orta Doğu’daki tırmanan gerilim göz önüne alındığında, böyle bir planın hiç sunulmamasını önerdik” ifadelerini kullandı.
Haziran sonunda sona erecek olan Polonya AB dönem başkanlığı ise söz konusu metnin resmi bir ‘Konsey sonucu' değil, üye ülkelerin önerilen yol haritasına dair görüşlerini ölçmeye yönelik ‘iddialı bir teklif' olduğunu açıkladı.
Danimarka tasarıyı yılbaşından önce geçirmek istiyor
Öte yandan, Danimarka İklim ve Enerji Bakanı Lars Aagaard, Danimarka dönem başkanlığının ‘siyasi onayı mümkün olan en kısa sürede sağlamak' için çaba göstereceğini söyledi. Aagaard, “Yılbaşından önce yasalaştırmayı başarırsak çok büyük bir iş başarmış oluruz,” dedi.
Rusya'dan AB'ye ithalat yüzde 4’ten 1’a geriledi
AB, 2021’den bu yana Rusya’dan yaptığı enerji ithalatını önemli ölçüde azalttı. Rus doğalgazı ithalatı, 2021’deki yüzde 45 seviyesinden 2024’te yüzde 19’a geriledi. 2025’te bu oranın yüzde 13’e düşmesi bekleniyor.
Ham petrol ithalatı ise 2022’de yüzde 27 iken, 2024’te yüzde 3’e indi. Tüm bu ilerlemelere rağmen, Rusya hâlâ AB’ye doğalgaz, petrol ve nükleer materyal tedarik etmeye devam ediyor.





