ABD’den TürkAkım projesine yeni yaptırımlar

MDN İstanbul

ABD’nin Rus doğalgazının Avrupa’ya taşıma projeleri KuzeyAkım 2 ve TürkAkım’a yönelik yaptırımları artırıyor.

Britannia P&I tarafından yayımlanan raporda, ABD’nin Rus doğalgazının Avrupa’ya ulaştırılmasına yönelik gerçekleştirilen projeleri engellemek adına uyguladığı yaptırımlara ve ABD Senatosu’nda yürütülen genişletme çalışmalarına değinildi.

Rusya doğalgazının Avrupa’ya ulaştırılmasını öngören boru hattı projelerini engellemek için yaptırımlar uygulayan ABD, projelerin devam etmesi üzerine sürekli olarak yaptırımlarını genişletiyor.

İlk olarak 2017 yılında ABD Kongresi tarafından kabul edilen ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlarla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) ile Rus doğalgazını taşıyacak boru hatlarının inşası ile ilgili yaptırımlar yürürlüğe konmuştu. Yaptırımları uygulama yetkisi ise ABD Dışişleri Bakanlığına verilmişti.

Projelerin devam etmesi üzerine ise 15 Temmuz 2020’de yaptırımların uygulanacağı projeler listesine TürkAkım da eklenmiş ve yaptırım uygulama alanları genişletilmişti.

Boru hattı inşalarına malzeme veya hizmet sağlayan veya kiralayan kişilere ve şirketlere uygulanacak yaptırımlarda mali sınır olarak ise bir milyon dolar veya daha fazla piyasa değeri ya da 12 aylık bir dönemde 5 milyon dolar veya daha fazla tutardaki işlemler belirlenmişti.

Ayrıca bölüm 232’de yer alan hükümler gereği, yaptırımlara maruz kalmak için Rusya ile doğrudan sözleşme yapılması gerekliliği kaldırılmış, KuzeyAkım veya TürkAkım projelerinde bağlantılı herhangi bir işletmeye bir gemi sağlanmasının veya gemilerin bakımının yapılmasının yeterli olacağı belirtilmişti.

ABD Senatosu’nda görüşülen yeni yaptırım konuları ise Avrupa’nın Enerjisi Yasasının Korunması Kanunu (PEESA)’nun genişletilmesi üzerine.

Aralık 2019’da yürürlüğe giren PEESA, KuzeyAkım veya TürkAkım projelerine boru döşeme hizmeti veren gemilere ve bilerek satış yapan, kiralayan veya temin eden yabancı kişilerin ve şirketlerin yaptırıma uğramalarını zorunlu kılıyor. Projelerin inşasının yapılmasını kolaylaştıracak herhangi bir çalışmada bulunan yabancı şirketlerin ABD yargı yetkisine bulunan bütün varlıklarının bloke edilmesini ve şirket yetkilileriyle ana hissedarların ABD vizeleri iptal edilip ülkeye girişlerinin yasaklanmasını öngörüyor.

Tüm bu yaptırımlara rağmen devam eden KuzeyAkım’ın ilerlemesinden rahatsızlık duyan bir grup senatör, PEESA’nın genişletilmesini ve daha anlaşılır hale getirilmesi adına 2 yasa tasarısı önerisinde bulundu.

Önerilen tasarılar, boru döşeme gemilerine ek olarak boru döşeme işlemlerinde hizmet veren gemileri de kapsıyor (Bunlar, saha hazırlığı, hendek açma, araştırma, kaya yerleştirme, tel çekme, bükme, kaynak yapma, kaplama, boru indirme ve doldurma gibi işlemleri gerçekleştirenler).

Bu gemileri satan, kiralayan, aracılık yapan kişilere de sözleşmelerin iki tarafını da etkileyecek şekilde yaptırım uygulanacak. Boru döşeme işlemlerini yapanlara veya bu işlemlerde faaliyet gösteren işletmelere sigorta veya reasürans sağlayan kişiler de yaptırıma maruz kalacaklar. Ayrıca, PEESA’da CAATSA gibi bir mali sınır da söz konusu değil.

Öneriler senatodaki iki tarafın da desteğini almış durumda. Ancak kanun tasarısında ne zaman uzlaşılacağı ve imzalaması için Başkan’a sunulacağı konusunda belirsizlikler sürüyor.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın