ABD’den İsmail Demir’e S-400 yasağı

MDN İstanbul

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri satın alması sonrası ABD’de ülkemize yaptırım kararı alınmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini satın alması nedeniyle yaptırım uygulanmasını da içeren 740 milyar dolarlık Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa Tasarısı (NDAA)’nı, önce Temsilciler Meclisi’nde ardından da Senato’da 3’te 2’lik orandan fazla oylanarak kabul etmişti.

NDAA’in onaylanmasının ardından ABD Hazine Bakanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), kurumunun başkanı ve yönetimine yaptırım kararı aldı.

SSB Başkanı İsmail Demir, SSB Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit, SSB Deniz Şube Müdürü Mustafa Deniz Alper ve SSB Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanı Serhat Gençoğlu’nun mal varlıkları donduruldu ve vize yasağı getirildi.

Ayrıca, Savunma Sanayi Başkanlığı’nın ABD ve uluslararası mali kuruluşlarından borç alması da yasaklandı.

Demir: Türk savunma sanayiini hiç bir şekilde engelleyemeyecektir.
ABD’den alınan yaptırım kararları sornası sosyal medya üzerinden açıklamalarda bulunan SSB İsmail Demir, ‘‘Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Tam Bağımsız Savunma Sanayii hedefimizde kararlıyız. Şahsım veya kurumumuza yönelik yurt dışında alınan her hangi bir karar, benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek; Türk savunma sanayiini hiç bir şekilde engelleyemeyecektir,’’ ifadelerini kullandı.

Lavrov: Yaptırım kararı uluslararası hukuka aykırı
Konuyla ilgili açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, “Bu elbette uluslararası hukuka karşı küstahça bir tavrın bir başka tezahürü, ABD’nin yıllardır, hatta onlarca yıldır sola sağa savururcasına uyguladığı gayri meşru tek taraflı yaptırımlara başvurmasıdır. Elbette bunun, askeri teknik işbirliği alanı dahil uluslararası iş bölümünün sorumluluk sahibi bir katılımcısı olarak ABD’nin uluslararası arenadaki güvenilirliğine katkıda bulunmadığını düşünüyorum,” ifadesini kullandı.

ABD’nin Türkiye’ye S-400 alımı yüzünden yaptırım kararı alması beklenmedik bir haber olmadığını belirten Lavrov, ”ABD bunu bir yıldan fazla bir süredir konuşuyordu, bu yüzden sürpriz değil. “ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması, uluslararası hukuka karşı kibirli tutumunun bir başka tezahürüdür,” dedi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın