ABD’de resesyon riski kaçınılmaz

MDN İstanbul

Küresel piyasalarda, satıcılı bir seyir izlenirken, gözler bugün İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına çevrildi. resesyon

Fed beklentiler doğrultusunda faiz artırdı
Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), dün federal fonlama oranını beklentiler doğrultusunda 75 baz puan artırarak 2008’den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 3,00-3,25 bandına çıkardı.

Üyelerin gelecek döneme ilişkin projeksiyonları daha yüksek işsizlik ve yavaş ekonomik büyümeye işaret ederken enflasyonun ancak 2025’te Fed’in yüzde 2’lik hedefine geri döneceğini ortaya koydu.

Yetkililerin federal fonlama oranına ilişkin medyan beklentileri ise yıl sonu için yüzde 4,4 ve 2023 için yüzde 4,6 düzeyinde gerçekleşti. Bu da Banka’nın kasım ve aralık aylarında gerçekleştireceği toplantılarda en az 125 baz puan ile agresif faiz artırımlarına devam edeceğini gösterdi. Güncellenen projeksiyonlarla faiz indirimi başlangıcı için 2024’e işaret edilmesiyle bu yönde ilk hamlenin gelecek yıl yapılabileceği beklentileri de şimdilik rafa kalkmış oldu.

Powell: Enflasyon düşene kadar mücadele edeceğiz
Kararın ardından değerlendirmelerde bulunan Fed Başkanı Jerome Powell, Banka’nın enflasyonu yüzde 2 hedefine düşürme taahhüdüne sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve bunu gerçekleştirene kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Powell, enflasyonu düşürmenin acılı olacağını vurgulayarak “Fiyat istikrarını sağlamamız gerekiyor, yoksa sonra daha fazla acı çekeriz. Keşke bunu yapmanın acısız bir yolu olsaydı ama yok. Bizim ihtiyacımız olan enflasyonda anlamlı bir şekilde aşağı yönlü baskı oluşması. Bunu görmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı. Gelecek dönem faiz artırımlarının açıklanacak verilere bağlı olacağını yineleyen Powell, toplantıdan toplantıya karar vermeye devam edeceklerini kaydetti.

Gözler İngiltere Merkez Bankası’nda
Avrupa tarafında, enerji krizine yönelik alınan tedbirler ve Ukrayna-Rusya savaşı kapsamında artan jeopolitik riskler gündemin odağındaki yerini korurken bugün BoE’nin faiz kararı bekleniyor. Bankanın politika faizini 50 baz puanlık artırımla yüzde 2,25’e yükseltmesi beklenirken 75 baz puanlık artırım ihtimali de göz ardı edilmiyor. Bu yıl şubat, mart, mayıs ve haziran aylarında 25’er baz puanlık, ağustosta 50 baz puanlık faiz artırımı gerçekleştiren Banka’nın olası 75 baz puanlık hamlesi, 33 yılın en büyük adımı olarak gösteriliyor. resesyon

BoJ güvercin tutumuna devam ediyor
Asya tarafında, bugün kararlarını açıklayan Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmezken yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına yönelik devreye alınan özel fon tedariki programını kademeli olarak kaldırılacağını duyurdu. Küresel çapta merkez bankalarının agresif bir şekilde sıkı para politikaları uyguladığı son dönemde BoJ’un emsallerinin aksine “güvercin” tutumunu sürdürmesine gerekçe olarak salgınının ekonomiye devam eden etkisi ve Ukrayna- Rusya savaşı nedeniyle büyümede aşağı yönlü riskler gösterildi. resesyon

Bankacılık hisselerinde satış baskısı devam ediyor
Yurt içinde, dün küresel çapta azalan risk iştahı ve bankacılık hisselerinde devam eden satış baskısı ile BIST 100 endeksi günü yüzde 0,97 azalışla 3.245,76 puandan tamamladı.

Dolar/TL, dün yüzde 0,1’lik artışla 18,32’den kapanmasının ardından, bugün bankalararası piyasanın açılışında 18,35’den işlem görüyor.

Analistler, Fed’in gelecek döneme ilişkin projeksiyonları ile ekonomide “yumuşak iniş” beklentilerine gölge düştüğünü belirterek artan resesyon ihtimaline karşın agresif faiz artırımlarına devam edileceği sinyalinin küresel çapta risk iştahının azalmasına neden olduğunu söyledi.

Piyasa TCMB’nin faiz kararını bekliyor
Bugün yatırımcıların BoE toplantısından çıkacak kararlara odaklandığını aktaran analistler, yurt içinde ise gözlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına çevrildiğini ifade etti.

Tüketici güven endeksi arttı
Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi açıklandı.Buna göre, tüketici güven endeksi eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 oranında arttı.

Ağustos ayında 72,2 olan endeks, eylül ayında 72,4 oldu.

Piyasalarda bugün
14.00 Türkiye, TCMB’nin faiz kararı
14.00 İngiltere, BoE’nin faiz kararı
14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, 2. çeyrek cari denge
15.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
17.00 Euro Bölgesi, eylül ayı tüketici güven endeksi

AA

Bunu Paylaşın