ABD, Yunanistan’ı karıştırdı

MDN İstanbul

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışileri Bakanlığı tarafından yayımlanan Ege Denizi raporu sonrası Yunanistan’da muhalefet ile iktidar arasında tartışmalar yaşandı.

ABD’nin raporunda Yunanistan’ın deniz kıta ve hava sahanlığı 6 deniz mili olarak belirlenirken Atina’nın iddia ettiği gibi 10 millik hava sahasının kabul edilemeyeceği, bir ülkenin hava sahasının deniz kıta sahanlığı ile sınırlı olduğu görüşü bildirildi. Ayrıca, Yunanistan’ın hava sahasının tanımlanmasında görüş birliğine varılamamasından dolayı 1 OCAK 2017’den sonra Yunan Hava Sahası’nı ihlal ettiği iddia edilen Türk jetlerinin listesi de raporda yer almadı.

ABD’nin Ege Denizi raporu sonrası Yunanistan’da muhalefetteki Çipras’ın önderliğindeki aşırı solcu parti SYRIZA-İlerici ittifakı Miçotakis hükümetine tepki gösterdi ve “Eğer Amerikan Dışişleri’nin bu listeyi hazırlayamadığı onaylanırsa bu Yunan adalarındaki egemenlik hakları ile ilgili Türkiye’nin pozisyonunun kabulü anlamına gelir. Bu rapor Miçotakis hükümetinin dış politikadaki başarısızlığını onaylarken ülkemize, ulusal çıkarlarımızı ve Yunan-Amerikan ilişkilerine darbe vurur,” ifadelerini kullandı.

Muhalefetin bu sert çıkışı Yunan basını tarafından eleştirildi. Ekathimerini.com sitesinde bu tepkinin aşırı ve hükümete karşı haksız bir eleştiri olduğu vurgusu yapılırken konunun hassas olduğu ve uluslararası hukuk çerçevesinde barışçıl bir çözüme kavuşturulması gerektiği belirtildi. ABD’nin dostluğunun önemine değinilen yazıda herkesin objektif olması ve ulusal güvenlik konusunda sorumlu davranması gerektiğine değinildi.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın